Амабасадор Украјине у посети Ваљеву

Почетак » Амабасадор Украјине у посети Ваљеву » Актуелно » Амабасадор Украјине у посети Ваљеву
_DSC0002_DSC0055_DSC0073_DSC0208_DSC0229_DSC0233_DSC0300

Амбасадор Украјине у Београду Њ.Е. Олександр Александрович боравио је у Ваљеву, у посети која је за циљ имала успостављање привредне сарадње овдашњих и украјинских фирми.

Са амбасадором Александровичем и саветником за економска питања Игором Винокуровим разговарао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић са сарадницима. Потом је уприличен састанак са ваљевским пивредницима и представницима Привредне коморе Србије- Регионалне привредне коморе Ваљево.

Градоначелник се захвалио амбасадору на посети Ваљеву, приликом које су разменили мишљења о политичкој ситуацији у Србији и Украјини, о трговинској размени између две земље и договорили наставак сарадње.

„Договорили смо се да наставимо и продубимо сарадњу на можда најприхватљивији начин, а то је да Екселенција нађе једну област, или град у Украјини, са којим би Ваљево, односно Колубарски округ, успоставили регионалну сарадњу. Информисали смо се о привредним и пољопривредним потенцијалима Ваљева и ономе што би било интереснантно за украјинску страну. Информисани смо о могућностима украјинских улагања овде и нашег извоза ка Украјини, што је у интересу и једне и друге стране. На састанку са привредницима смо чули пар конкретних ствари о томе да неке фирме из Ваљева већ сарађују са Украјином, као што су нпр. Горење, Ваз и Кинг комерц. Привредници и градско руководство су позвани да учествују на Економском форуму Србије и Украјине, који ће се одржати од 15. до 16. маја у Новом Саду. Ово је почетак сарадње. Украјина је највећа европска земља по свом пространству и у врло пријатељским односима је са српском Владом“, рекао је градоначелник Ваљева.

Захваљујући се на гостопримству, амабасадор Украјине је констатовао да имамо леп град и лепу природу, као и добре људе, који су слични по менталитету са људима у Украјини.

„У Србији и у Ваљеву се осећам као у Украјини. Имате добру перспективу за привредну сарадњу, зато што две земље имају слободну трговину са земљама ЕУ. Наша министарства привреде раде на билатералном споразуму о слободној трговини између Србије и Украјине. То значи да ћемо у блиској будућности трговати производима и услугама без царина и ограничења. Надам се да ће ове године поново бити отворен директан авионски лет Ер Србије  између Београда и Кијева, што ће омогућити да више пословних људу и туриста путују у ове земље. На Пословном форуму који ће се одржати, пословни људи из Ваљева су добродошли. Трећи фактор који је важан за наше привредне и културне односе је да Украјинци за неколико месеци добијају безвизни режим путовања у ЕУ. То значи да ми нећемо имати транзитне визе за Мађарску и Румунију, што ће олакшати пословање наших људи и путовање наших туриста“, истакао је амбасадор Украјине Олександр Александрович.

Након разговора са руководством града и са привредницима Ваљева, амбасадор Украјине је обишао Пољопривредну школу, јер му је, како је рекао, циљ да приликом обиласка градова у Србији, упозна и разговара са младим људима-ученицима и студентима. Добио је препоруке да обиђе ваљевску Пољопривредну школу, која је једна од најбољих у Србији.

_DSC0300 _DSC0002