Амбасадор Белорусије у посети Ваљеву

Почетак » Амбасадор Белорусије у посети Ваљеву » Вести » Амбасадор Белорусије у посети Ваљеву

 

„Посета амбасадора Белорусије у Београду  Њ.Е. Владимира Чушева и првог секретара Дениса Сидорова Ваљеву, почетак је сарадње на свим пољима“, чуло се приликом данашњег сусрета гостију из Белорусије са челницима града.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић је поздрављајући госте, рекао да постоје могућнoсти тешње сарадње Ваљева са партнерима у Белорусији.
 
Заменик градоначелника Драгољуб Крстић је најавио да ће руководство града „офанзивном спољном комуникацијом отворити град и драстично повећати културно-економску сарадњу са пријатељским земљама.“
 
„Други градови, попут Новог Сада и Крагујевца су далеко одмакли у сарадњи са партнерима из Белорусије, па се тако у овим градовима састављају аутобуси и трактори из Белорусије. Наш задатак је да што оперативније убрзамо сарадњу са овом земљом“, рекао је заменик градоначелника.
 
Амбасадор Белорусије Њ.Е. Владимир Чушев је рекао да сарадња Србије и Белорусије мора бити продубљена и регионалном димензијом.
 
„У току разговора са руководством града, понудили смо партнерство са градом Маладзечним, који се налази у минској области. Трговинска, туристичка, образовна, културна сарадња су могуће, након што остваримо прве контакте. Уз политичку подршку новог руководства Србије, наши односи могу да се развијају. У последњих пет година трговинска размена Србије и Белорусије је порасла три пута. Циљ нам је да реализујемо 500 милиона долара трговинске размене и да користимо предности царинске уније са Русијом и Казахстаном. За Белорусију, Србија је кључни партнер у региону. Регионална сарадње се може искористити за добробит оба народа“, рекао је амбасадор Чушев.
 
Амбасадор Белорусије је потом разговарао са ваљевским привредницима и обишао Ваљево, као и манастире Јовању и Лелић.

 

Leave a Comment