Амбасадор Босне и Херцеговине у посети Ваљеву

Почетак » Амбасадор Босне и Херцеговине у посети Ваљеву » Актуелно » Амбасадор Босне и Херцеговине у посети Ваљеву

Амбасадор Босне и Херецеговине у Београду Њ.Е. Лазар Миркић посетио је Ваљево и том приликом разговарао са градоначелником града Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и његовим сарадницима, о изградњи значајних саобраћајница, унапређењу путне инфраструктуре

, о реализацији пројеката прекограничне сарадње, о развоју туризма, али и о извозу прехрамбених и других производа у Босну и Херцеговину.

Овом приликом градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић осврнуо се на привредну сарадњу града Ваљева и градова у Босни и Херцеговини која је у 2016. години износила 2,5% у укупној спољно-трговинској размени привреде са подручја нашег града.

„Те цифре су значајне за нас. Извоз са наше стране износи 13,4 милиона, а увоз је 2,6 милиона долара. Сложили смо се око кључних инфраструктурних пројеката, а то је пре свега, пут М4, који нас повезује са Коридором 11. Како сазнајем од нашег народног посланика, тај пут је ушао у кредитну линију коју Србија има за грађење таквих инфраструктурних пројеката. Очекујем само потврду министарке Михајловић. Оно што је још значајније је пруга Београд-Сарајево, која ће бити финансирана од стране европских партнера и чији крак од Ваљева до Лознице иде преко дела наше територије. Наш интерес као града који има амбицију да буде доминантан у Западној Србији је да управо туда пруга иде и то је готово извесно“, нагласио  је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Већ смо ушли у пројекте прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином. Један од пројеката  је „Унапређење инфраструктурних и друштвених капацитета у области заштите од поплава“. Наши партнери су Рогатица и Вишеград. Ваљево је већ аплицирало за средства, у висини од 350.000 евра. Други апликант из БиХ је Рогатица са 470.000 евра. Те активности подразумевају, пре свега, радове на регулацији корита река Градац, Ракитница у Рогатици и Дрина у Вишеграду. Циљ је унапређење вештина и знања запослених у одсецима за ванредне ситуације, као и подизање свести грађана како да реагују у одбрани од поплава“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Амбасадор Босне и Херцеговине Њ.Е. Лазар Миркић је рекао да се разговара на свим нивоима, како би се грађанима са обе стране Дрине омогућила боља сарадња, већа фреквенција људи, роба и капитала.

„Близу је дан када ћемо либерализовати кретање радне снаге из свих земаља региона, тако да људи могу да се запошљавају и на једној и на другој страни. Све више се повезујемо са далеким земљама, чији грађани желе да посете ове просторе, наша природна, културна и историјска богатства. Један од тих је и „Пут Валтера“ од Београда ка Сарајеву за кинеске туристе, које очекујемо након успостављања директне авионске линије Београд-Пекинг, или са неким другим великим градом у Кини. Треба да се припремимо да ти туристи могу несметано и под истим визним режимима да обиђу цео регион. То су заједнички интереси, како би људи који долазе могли лакше да премосте државну границу. И мрежа коридора који су свуда око Ваљева, рачунајући и Коридор 11, јако су битни за БиХ и желимо да се конектујемо на те путеве“, истакао је амбасадор БиХ.

Он је нагласио да ће учинити све да се Ваљево и регија повежу са тржиштем Босне и Херцеговине: „Ваљево је индустријски град, али и град и регија који нуде прехрамбене производе. БиХ, а нарочито  Сарајево, су велики потрошачи, а овдашњим произвођачима би то отворило нова тржишта. Ми немамо могућности да изађемо на велика тржишта, пре свега што немамо довољно роба, технолошки смо заостали за развијеним светом, па је наша храна скупа. Морамо се изборити за ово тржиште које чини простор некадашње Југославије. Руководство Ваљева ме информисало и разменили смо идеје о потребама ове регије“, констатовао је амбасадор БиХ.

Током посете Ваљеву, амбасадор Миркић је обишао фирму „Публик“, која са БиХ негује дугогодишњу успешну сарадњу и погон у изградњи „Ливерпоинт“, у кругу бивше „Србијанке“, који ће се бавити прерадом живинског меса и извозом у БиХ.