Амбасадор Естоније у посети Ваљеву

Почетак » Амбасадор Естоније у посети Ваљеву » Актуелно » Амбасадор Естоније у посети Ваљеву
DSC_0320DSC_0323DSC_0330DSC_0349DSC_0354DSC_0359DSC_0362DSC_0377DSC_0384DSC_0365

Поводом почетка председавања Европском унијом, а у сусрет стогодишњице државности Републике Естоније, Почасни Конзулат Естоније у Београду организовао је културни догађај, изложбу под називом ,,Православне цркве и капеле у Естонији“, у Народном музеју у Ваљеву.

У уторак 18. јула 2017. године, амбасадор Републике Естоније Његова Екселенција господин Данијел Ерик Шер је био домаћин на свечаном пријему у галерији  ваљевског Народног музеја.

Овом приликом градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и заменик градоначелника др Драган Јеремић су у Градској кући примили Њ.Е. господина Данијела Ерика Шера и Петра Ракочевића, почасног конзула Републике Естоније у Србији. Њ.Е. господин Данијел Шер се захвалио на гостопримству и изразио задовољство поводом овог пријема:

„Ово је добар почетак сарадње између Естоније и Србије у области културе, а надамо се да ћемо пронаћи могућност за сарадњу и у неким другим областима између градова ове две земље .“

Градоначелник је пожелео добродошлицу амбасадору и конзулу и  такође изразио радост због сарадње у области културе и наду да ће се сарадња успоставити и у другим областима.

„Заинтересовани смо да напрвимо договоре са градовима у Естонији у областима културе, спорта и економије па се радујемо вашем предлогу. Ми смо били велики индустријски центар у старој Југославији и имали смо индустрије у разним областима. На првом месту војну индустрију, фабрике за прераду дрвета, велике фабрике из области пољопривреде, од којих је најпознатија била „Србијанка“. Последњих петнаест-двадесет година ситуација је другачија јер смо имали промене у политичком систему и многе друге промене. Сада покушавамо да  поново покренемо индустрију. У овом тренутку највећа фабрика је ХК „Крушик“ која је у сарадњи са Руском Федерацијом. Ми смо највише заинтересовани за сарадњу у области пољопривреде зато што је овај крај био велики пољопривредни центар“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

Др Јеремић је одговорио на амбасадорово питање везано за планове града Ваљева и аплицирање ка ЕУ фондовима.

„Нажалост још увек нам је доступан мали број фондова. Углавном су то фондови који су намењени за едукацију без обзира на област. Што се тиче саме пољопривреде прво морамо да направимо два корака да бисмо имали шта да понудимо тржишту. Сада је тренд да стране компаније долазе у Србију само да купују готове производе, међутим, нама треба нешто више. Нама треба сарадња са страним компанијама како би ту  исту пољопривреду подигли, повећали број засада и повећали број парцела под, пре свега, воћем.  На тај начин бисмо повећали производњу и  запослили више људи, а самим тим и повећали извоз. С обзиром на чињеницу да је сада производња много мања него пре 20 година, наш циљ је да ту производњу вратимо на некадашњи ниво“, рекао је Јеремић и предложио партнерство са  естонским фабрикама из области пољопривреде у смислу заједничког развијања одређене гране пољопривредне производње.

Разговарало се о сарадњи у циљу онога што Република Естонија има у плану да развија на Балкану, а то је Одељење за европске пројекте естонског Министарства пољопривреде које долази и успоставља комуникацију са локалним самоуправама и локалним произвођачима у циљу едукације о начину приступа Европским фондовима као и о могућностима сарадње у области ИТ сектора, прехрамбене индустрије и вина.

Свечаном пријему у Народном музеју присуствовали су у име градоначелника Ваљева, др Слободана Гвозденовића, помоћник градоначелника Мирослав Пимић, епископ ваљевски Господин Милутин као и један од спонзора Лазар Андрић.

 

Амбасадор Републике Естоније је поздравио присутне посетиоце и представнике медија и захвалио се представницима Градске управе, директору музеја др Владимиру Кривошејеву као и Српској Православној Цркви која је прва прихватила  понуду за сарадњу уз дозволу патријарха.

Сама изложба даје преглед историје православља и православне сакралне архитектуре у Естонији. Број цркава и капела на територији Републике Естоније је приближно дупло већи од броја црквених општина, преко 180. Аутори изложбе су: Јанус Плат, Леле Ваље, Арне Масик и Марге Парвик Кал.

„Култура је мост међу државама, мост међу народима, мост међу нацијама. Није необично да се прво успостављају културне везе и те културне везе граде мостове преко којих касније прелази и привреда и политика и многе друге делатности,“ рекао је др Кривошејев.

Министарство спољних послова Републике Естоније, Почасни конзулат Републике Естоније у Београду и Народни музеј Ваљево су организатори изложбе.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 28. јула 2017. године од уторка до суботе од 10-18 часова и недељом од 10-15 часова.