Амбасадор Холандије у посети Ваљеву

Почетак » Амбасадор Холандије у посети Ваљеву » Вести » Амбасадор Холандије у посети Ваљеву
Амбасадор Краљевине Холандије у Србији Њ.Е. Лоран Л. Стоквис боравио је јуче у посети Ваљеву, током које се састао са руководством града, а потом обишао предузећа „Самеди“ „Вудмастер“ и Истраживачку станицу Петница.
 
„Ми смо предочили личну карту града амбасадору и замолили га да искористи свој утицај и реафирмише и промовише наш град као једну од значајних дестинација за улагање предузећа из Холандије. Град Ваљево је једна заиста добра дестинација за улагање, има добар стратешки положај. Завршетком Коридора 11 ми ћемо у Београд стизати за 45 минута. Располажемо са квалитетном и квалификованом радном снагом. Градска управа је ефикасна и оперативна. Донели смо договарајуће скупштинске одлуке, којима инвеститорима, било домаћим, било страним који запошљавају одређени број радника, дајемо значајне олакшице. Поред свих тих чињеница, најубедљивији аргумент за оцену да смо привлачни за улагање је чињеница да у нашем граду успешно послује, преко десетак година, више страних фирми. Покушавамо да нашу Индустријску зону учинимо што привлачнијом за инвеститоре. Амбасадору смо рекли такође да смо познати по воћарству и да би заиста била штета када развој не би наставили у том правцу и зато су нам пре свега потребна улагања. Ми ћемо организовати и инвестициону конференцију у нашем граду у наредном периоду и очекујемо да међу гостима буду и холандски представници“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
„Контакти су најважнији и предуслов су сарадње са Ваљевом, а за сарадњу постоје бројне могућности. Говорили смо о могућностима улагања у пољопривреду, јер је Холандија земља која има доста знања и искуства, а Ваљево је град који има доста могућности. Право време је да се то сада уради, јер је Србија на путу ка ЕУ и отворено је европско тржиште“, рекао је амбасадор Стоквис и нагласио да постоје бројна поља сарадње у области узгоја цвећа, енергетике, као и да је холандским привредницима посебно интересантно улагање у пољопривредну производњу. Напоменуо је да треба обновити сарадњу из осамдесетих година између Ваљева и Ситарда. С обзиром на то да је Холандија овогодишњи партнер Сајма пољопривреде у Новом Саду у мају месецу, амбасадор је позвао Ваљево да учествује на Сајму и искористи и ту могућност за презентацију својих ресурса.
 
Директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште,путеве и изградњу Ваљева Драган Јеремић је истакао да је ово почетак сарадње и да се настоји да се на овај начин побуди интересовање инвеститора из Холандије.
 
„Холанђани у Београду граде фирму из области енергетске ефикасности, па смо од њих добили информацију да најпре морамо амбасадора упознати, а потом ће уследити разговори са аташеом. У Холандији имамо такорећи представника града који тамо лобира за нас и могу рећи да ускоро у Ваљеву очекујемо долазак једне холандске фирме која се бави производњом цвећа и њима је по првој најави потребно најпре око четири хектара земљишта“, рекао је Драган Јеремић.
 
Холандски амбасадор обишао је фирму „Самеди“, која 99% производње столица пласира у Холандију. Ова фирма, која постоји десет година, прошле године је произвела 135.000 столица. „Самеди“ се ускоро сели у халу у Индустријској зони, чиме ће се отворити могућности проширења производње и асортимана. Заиста смо задовољни што смо од Града добили тај простор као могућност изнајмљивања. Тиме нам се отварају нове могућности. Сада правимо само столице. Хала коју сређујемо има 11.000 квадрата и можемо асортиман да проширимо на двоседе, троседе и фотеље и самим тим запослимо више људи“, рекла је Јелена Куртањек, директорка „Самедија“.
 
Након обиласка фирме „Вудмастер“ и нове хале у којој се производи џем за извоз, амбасадор Холадније је обишао и ИС Петница.
 
 

Leave a Comment