Амбасадор Јапана отвара изложбу у Народном музеју Ваљево

Почетак » Амбасадор Јапана отвара изложбу у Народном музеју Ваљево » Вести » Амбасадор Јапана отвара изложбу у Народном музеју Ваљево

У Народном музеју Ваљево у уторак 21. септембра у 18 сати биће отворена изложба јапанских графика 18. и 19. века „Слике ефемерног света“. Изложбу ће отворити амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки. Ова изложба је део пројекта „Година Јапана у Србији“, у оквиру којег је одржано низ манифестација у више српских градова. Први пут је, у скраћеном обиму, представљена у ваљевском музеју јуна прошле године, где ће и завршити излагање по Србији.

 
Изложба представља колекцију од 34 укијо графике из 18. и 19. века у власништву Ваљевца Нинка Радосављевића који живи у Паризу и велики је заљубљеник у ову врсту уметности. Омиљене теме укијое стила су: театарска графика кабуки позоришта, чувене лепотице из квартова забаве, пејзажи, слике календара (суримоно), историјски догађаји и сцене битака. Сам појам укијое (“плутајући свет”) изражава пролазност, уживање у животу, живот у садашњем тренутку. Крајем 19. века, кроз приватне и јавне колекције, ове графике су одиграле значајну улогу у развоју европске модерне уметности. У збирци Нинка Радосављевића се издвајају дела Утамароа, Хирошигеа и Кунисаде, који се сврставају у ред најзначајнијих представника јапанске графичке уметности.
 
 
 
 

 

Leave a Comment