Амбасадор САД Кајл Скат боравио у Ваљеву

Почетак » Амбасадор САД Кајл Скат боравио у Ваљеву » Актуелно » Амбасадор САД Кајл Скат боравио у Ваљеву

Амбасадор САД у Србији Њ.Е. Кајл Скат боравио је данас у посети Ваљеву. Након обиласка Истраживачке станице у Петници, са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и председником Скупштине града Милорадом Илићем је положио цвеће на гроб др Семјуелу Алберту Куку. Овај амерички лекар је у Првом светском рату лечио болеснике у чувеној Ваљевској болници. Умро је и сахрањен у Ваљеву, након што је одбио да прими последњу вакцину против тифуса, како би спасоносну дозу могао да прими српски војник.

Након одавања почасти храбром и хуманом америчком лекару, који вечно почива у Србији и нашем граду, градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да је цело Ваљево након Колубарске битке претворено у град-болницу.

„Наши савезници САД, Француска и други су помогли да тешкоће које је изазвао тифус на овом подручју ублажимо и премостимо. Захвални смо свима који су нам помогли и велику захвалност имамо према онима који су живот оставили у нашем граду. Мислим да је важно да се таквих ствари сећамо, јер смо ми са САД били савезници у оба светска рата и желимо да имамо најбоље могуће односе са светском силом број 1 у свету“, рекао је градоначелник.

Амбасадор САД Кајл Скат је нагласио да је данас имао одличну прилику да се упозна са реалношћу Ваљева и да је данашња посета имала две симболичне важности.

„Прва је то што сам посетио ИС Петницу и тамо сам видео будућност Србије. То су млади ђаци, који су међу најбољима и ова институција их припрема за изазове у будућности. Импресиониран сам свиме што они раде тамо. Ово ми је друга посета и имао сам прилику да предам књиге и уџбенике студентима, али највише да разговарам са њима, јер су у питању сјајни млади људи. Исто тако, посета гробу др Кука је да се сетимо наше заједничке историје, да су историја Америке и Србије увек биле заједно. Др Кук је дошао у склопу медицинског особља, да се бори против тифуса, који је био већи непријатељ од војног непријатеља у Првом светском рату. Али он није био једини који је то радио. Ми смо послали много медицинских мисија у Србији. Надам се да односи са Америком могу бити на истом нивоу какви су били у Првом и Другом светском рату“, рекао је амбасадор Скат.

Упитан да прокоментарише какву је реалност упознао у Ваљеву, он је одговорио: „Прва реалност коју видите када дођете до Ваљева је да фали инфраструктура за модерне индустрије, тј. да нема аутопута. Тако да страни инвеститори који су били главни интерес градоначелника тешко би се одлучили да дођу у Ваљево, јер је тешко доћи до границе, ако намеравају да извозе. Наравно, има још проблема, као и у целој Србији, јер је ово индустријски град, а индустрија је након распада Југославије ослабљена и треба да се обнови и треба наћи нове инвеститоре. Ја ћу понети натраг бољу слику о граду и могућностима, тако да када буду долазили Американци, а има их доста који долазе и који су заинтересовани за могуће инвестиције у Србији, знаће за Ваљево“, закључио је амбасадор Кајл Скат.

Амбасаро Кајл Скат је своју посету Ваљеву завршио обиласком Модерне галерије у Ваљеву, где га је директзор Војислав Јовановић упознао са стваралаштвом и значајем сликара Љубе Поповића, чије најзначајније слике, али и личне ствари данас чине део богате колекције Модерне галерије.