Амбасадор Велике Британије посетио Ваљево

Почетак » Амбасадор Велике Британије посетио Ваљево » Вести » Амбасадор Велике Британије посетио Ваљево
Посета амбасадора Велике Британије Дениса Кифа Ваљеву је организована у склопу својеврсног ходочашћа, које је ова амбасада организовала у години обележавања века од почетка Првог светског рата. Наиме, Ваљево је пети град који је обишао амбасадор Киф, чувајући успомену на Британке које су током рата служиле у српским градовима и својим јунаштвом и пожртвованошћу оставиле велики печат у историји Србије и у нашем народу.
 
Након разговора са градоначелником Ваљева Станком Терзићем, амбасадор Киф је положио цвеће на споменик војводи Живојину Мишићу, где је у свом обраћању истакао да је ово значајан дан у српској историји, када је завршена Колубарска битка.
 
“Одајемо част великом војводи Живојину Мишићу, али одајемо почаст и истинској западноевропској кћери Србије, Флори Сендс, која се као војник борила у Првом светском рату. Само осам дана од објаве рата Великој Британији, она се укрцала на први брод и нашла се са добровољцима који су кренули пут Србије. И не смо да је лечила болесне и рањене, она се раме уз раме са српским војницима борила на бојном пољу. Чак и тешко рањена није одустајала и ми данас изражавамо захвалност и свим нашим земљакињама, које су се херојски бориле уз српски народ.“
Амбасадор Денис Киф је истакао да је “за време Првог светског рата у Србији било више од 600 припадника британских медицинских мисија, који су се борили за све људске вредности, за које се наша два народа боре скоро 180 година, колико трају дипломатски односи између Србије и Велике Британије“, рекао је данас у Ваљеву амбасадор Денис Киф.
 
“Поред Флоре Сендс која је у Ваљеву лечила рањенике и оболеле од пегавог тифуса,  још 11 болничарки и један болничар боравили су у 
нашем граду, где су формирали болницу и тако помогли да последице епидемије буду што мање. Захваљујем се амбасадору Велике Британије што је посетио Ваљево и на овај начин увеличао наше обележавање 100 година од почетка Првог светског рата и Колубарске битке. Ваљево се као ретко који град у Србији, бројним програмима и манифестацијама одужило својим јунацима”, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.
 
Ученици Ваљевске гимназије су приредили пригодан културно-уметнички програм, а потом су своје знање о Првом светском рату и улози Британки у медицинским мисијама, представили у такмичењу презентација. Победничка презентација, али и и сви ученици који су се такмичили, награђени су од стране Британске амбасаде.
 
Своју посету Ваљеву, амбасадор Денис Киф је завршио обиласком Народног музеја у Ваљеву.
Уз подршку Амбасаде Велике Британије у Србији, данас је у листу “Данас” изашао специјални додатак, посвећен Ваљеву и британској болничарки Флори Сендс.
 

Leave a Comment