Амбасадори арапских земаља у Ваљеву

Почетак » Амбасадори арапских земаља у Ваљеву » Вести » Амбасадори арапских земаља у Ваљеву
Делегација амбасадора арапских земаља Њ.Е Амбасадор Палестине Mohammed K. NABHAN, Њ.Е Амбасадор Алжира Abdelkader MESDOUA, Њ.Е Амбасадор Кувајта Yousef Ahmad S. ABDULSAMAD, Њ.Е Амбасадор Либана Toufic JABER, Њ.Е Амбасадор Марока Abdellah ZEGOUR, Њ.Е Амбасадор Туниса Majid HAMLAOUI , као и  отправник послова Амбасаде Либије Tajouri Sh. TAJOURI и отправник послова Амбасаде Сирије Mazen OBEID, боравили су у Ваљеву на позив руководства Града.
 
На састанку у Скупштини града, коме су присуствовали: Владимир Марић, шеф кабинета министра спољних послова Републике Србије, Владимир Петровић, начелник Колубарског управног округа, Станко Терзић, градоначелник града Ваљева, Витомир Митровић, заменик градоначелника града Ваљева, др Михаило Јокић, председник Скупштине града Ваљева, одборници Скупштине града Ваљева: др Милан Марковић и Јасмина Белхири, помоћници градоначелника града Ваљева: Радоица Рстић и Селимир Манојловић, члан Градског већа града Ваљева Саша Радосављевић, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Стаменко Свитлица, Јанко Гагић, директор ЈКП „Видрак“, Драгољуб Милосављевић и други, амбасадори су се упознали са привредним потенцијалима и капацитетима ваљевског краја и Колубарског управног округа. Овом приликом амбасадори су изразили заинтересованост за могућности улагања и развијања сарадње у области пољопривреде о чему ће бити више речи током следећих сусрета који су предвиђени у наредном периоду.
 
Након састанка у Скупштини града, за делегацију амбасадора приређен је пријем у ХК „Крушик“, а потом и посета Истраживачкој станици Петница.
 
„Циљ данашње посете био је да делегацију амбасадора упознамо са привредним и свим другим потенцијалима Ваљева и Колубарског округа и да покушамо успоставити једну дубљу, оперативну сарадњу привредних субјеката из нашег града и привредних субјеката њихових земаља. Наша земља већ годинама има традиционално добре политичке односе са земљама Блиског Истока, а наши добри односи нису нарушени током предходних година када се Србија суочавала са озбиљним искушењима. Заједничка жеља и обострани интерес, је да се та политичка сарадња додатно допуни у области економске сарадње. Добар пример је да су успостављени добри односи са Уједињеним Арапским Емиратима који су резултирали оснивањем нове ваздухопловне компаније „AIR Serbia“, а договорени су нови пројекти у области пољопривреде које ће подржати Влада Уједињених Арапских Емирата. Током данашње посете, договорено је да се крене са конкретизацијом успостављања сарадње и већ након предстојећих новогодишњих празника, у Београду ће бити организован састанак са представницима Града Ваљева, Колубарског управног округа, Регионалне привредне коморе, где ће домаћини бити Њ.Е Амбасадори Палестине и Алжира, као и други дипломатски представници земаља Блиског Истока. Тада ћемо конкретно дефинисати модалитете будуће економске сарадње између наших земаља“, рекао је између осталог градоначелник града Ваљева Станко Терзић на конференцији за новинаре и додао да је најважнији део данашње посете био састанак у ХК „Крушик“. „Крушик је већ деценијама присутан на тржиштима арапских земаља, а у овом тренутку Крушик има уговорене послове са Алжиром и Либијом, понуде за одговарајуће послове су достављене Тунису и Мароку, а Амбасаде Кувајта и Либана су изразиле спремност и заинтересованост да се упознају са војним програмом наше фабрике. Истовремено, за нас је консолидација Крушика веома битна, јер је некада ова фабрика успешно пословала, имала 10.000 запослених и извоз од 80 милиона долара, тада се и наш град убрзано развијао“, истакао је градоначелник Терзић. Он је додао и то да су током разговора амбасадори посебну заинтересованост показали када је рећ о могућностима сарадње у области пољопривреде. „Заменик градоначелника Витомир Митровић је презентовао амбасадорима потребе Града када је реч о улагањима у развој прерађивачких капацитета. Разговарали смо о могућностима да нађемо поузданог стратешког партнера који би значајнија средства уложио у изградњу нових прерађивачких капацитета и ту пре свега мислимо на развој воћарства, али и на подизање нових воћних засада и проширење сточарске производње“, оценио је градоначелник Терзић и изразио очекивање да ће Ваљево успоставити сарадњу са арапским земљама и у области туризма.
 
Њ.Е. Амбасадор Палестине Mohammed K. NABHAN истакао је овом приликом да успешна сарадња арапских земаља са Србијом датира више од шест деценија. „Прошле године обележили смо 50 година од успостављања добрих дипломатских односа између Алжира и Србије, за неколико месеци ће бити 60 година од успостављања дипломатских односа између Либана и Србије, то важи за све дуге арапске земље. Тако дуга успешна сарадња није била само политичке природе, већ сарадња у свим областима економије, привреде, индустрије, туризма. Задатак ове делегације амбасадора је да добре односе између наших земаља развијамо и убудуће и ми радимо на томе. Обилазимо градове и општине у Србији и у разговарима са руководством, разматрамо могућности конкретне даље сарадње и ту пре свега мислимо на привреду, али и на друге области. Данас смо констатовали приликом посете Крушику, да ће дугогодишња успешна сарадња бити настављена. У исто време ћемо развијати сарадњу у области пољопривреде и туризма“, рекао је између осталог Њ.Е. Амбасадор Палестине и додао да у Београду има десет Амбасада арапских земаља, које су спремне да сарађују и да даље развијају дипломатске односе и пријатељство са Србијом.
 
Генерални директор ХК „Крушик“ Јован Давидовић истакао је на данашњој конференцији да ова компанија већ има потписане уговоре са Алжиром и Либијом и да се очекује у наредном периоду реализација послова и са другим арапским земљама. „Почетак такозване „Арапске револуције“ у 2011.години, у великој мери је утицала на пословање Крушика у 2012. и 2013. години. Уговори који су били потписани са Египтом и продужетак великог уговора са Ираком до данас још нису ступили на снагу. Од посете ове делегације, Крушик очекује наставак и побољшање постојеће сарадње, што су нам и амбасадори потврдили“, оценио је Давидовић овом приликом.
 
Током боравка у Ваљеву амбасадори арапских земаља упознали су се и са програмима Истраживачке станице Петница, а директор ИСП Вигор Мајић је изразио очекивање да је данашња посета само корак ка сарадњи са образовним институцијама пријатељских арапских земаља. 

Leave a Comment