Амбасадори Европске уније у посети Ваљеву

Почетак » Амбасадори Европске уније у посети Ваљеву » Вести » Амбасадори Европске уније у посети Ваљеву
Шефови мисија земаља чланица Европске уније акредитовани у Републици Србији и шеф Делегације Европске комисије посетиће Ваљево у среду 1. априла 2009 и разговарати са представницима локалних органа власти. У оквиру планираних посета пројектима чија је реализација омогућена средствима ЕУ или кроз билатералну помоћ земаља чланица ЕУ, амбасадорима ће се придружити потпредседник владе БОЖИДАР ЂЕЛИЋ и директорка канцеларије владе Србије за европске интеграције МИЛИЦА ДЕЛЕВИЋ. 

„Ваљево је пви избор Чешког председништва за ову промотивну акцију. Чешка Република одлично сарадјује са Ваљевом и о томе сведочи више успешних пројеката који су реализовани преко Програма за развојну помоћ Чешке Републике. Ваљево је такодје и пример финкционалне општине са визијом свог развоја у будућности. Европска унија је део те визије коју Чешка у потпуности подржава као тренутно председавајућа ЕУ. Охрабрује што у Ваљеву видимо знање и капацитет за коришћење европских фондова за предприступну помоћ (ИПА) за добробит градјана“, изјавила је амбсадорка Чешке Хана Хубачкова најављујући посету.  
Ова посета је наставак праксе која је започета у време претходних ЕУ председништава. Циљ је да се локалним органима власту у градовима и општинама у унутрашњости Србије пружи прилика да представницима амбасада ЕУ приближе привредне и инвестиционе потенцијале својих региона, као и могућности за сарадњу. То је такодје и прилика да амбасадори посете и упознају унутрашњост земље у којој су акредитовани.  
Посета Ваљеву започеће састанаком са градоначелником Зораном Јаковљевићем. Потом следи иницијатива усмерена на младе Ваљевце – групе амбасадора у друштву директорке Делевић посетиће ваљевске средње школе и са ученицима разговарати и о њиховој визији европске Србије и процесу европских интеграција. Амбасадори ће такодје посетити и градску топлану чију је изградњу и проширење капацитета финансирала Европска унија. 
Потпредседник владе Ђелић ће са амабасадорима посетити истраживачку станицу Петница, где ће их директор и ученици упознати са радом и активностима станице. Посета Петници је део обележавања европске године креативности и иновације.

Leave a Comment