Амбасадори и дипломатски представници десет земаља у Ваљеву

Почетак » Амбасадори и дипломатски представници десет земаља у Ваљеву » Вести » Амбасадори и дипломатски представници десет земаља у Ваљеву
Амбасадори и дипломатски представници десет афричких и арапских земаља: Алжира, Палестине, Сирије, Анголе, Египта, Марока, Гвинеје, Кувајта, Гане и Ирака, посетили су Ваљево и обишли брану „Ровни“, тренутно највећу инвестицију у области водоснабдевања у Републици Србији. Посету Ваљеву иницирали су је Њ.Е. Амбасадор Алжира Abdelkader Mesdoua, доајен групе амбасадора афричких земаља и Њ.Е. Амбасадор Палестине Mohamed Khalil Nabhane, доајен групе амбасадора арапских земаља у циљу бољег упознавања економских потенцијала ваљевског краја и динамике реализације капиталног пројекта бране „Ровни“ на предлог београдске компаније „Хидротехника-Хидроенергетика“ и градоначелника Ваљева Зорана Јаковљевића.
 
Током посете, Драгиша Вучковић, генерални директор компаније „Хидротехника-Хидроенергетика“, која гради брану у Ваљеву и више од пет деценија успешно послује у земљи и иностарству, упознао је амбасадоре са великим пројектима који су реализовани у неколико афричких и арапских земаља чији су представници боравили данас у Ваљеву. Он је овом приликом истакао да је значај изградње једног оваквог капиталног објекта немерљив, јер ће он пре свега обезбедити уредно снабдевање водом за пиће цео регион, а истовремено створити услове за изградњу мини-електране и производњу електричне енергије. Градоначелник Јаковљевић представио је амбасадорима и низ других значајних инвестиционих планова Града који се пре свега односе на улагање у развој туризма на простору бране и акумулације „Ровни“, али и инвестирање у производњу органске хране.
 
Гости из афричких и арапских земаља након посете брани, присуствовали су презентацији привредних потенцијала Ваљева у Градској кући. „Имали смо прилику данас да се упознамо са Ваљевом и да се уверимо да је ово један изузетно динамичан регион са веома јаким потенцијалима. Надам се да ће овај сусрет отворити нове могућности за будућу сарадњу између Србије, а пре свега региона Ваљева и арапских и афричких земаља“, оценио је овом приликом Њ.Е. Амбасадор Алжира  Abdelkader Mesdoua. „Носимо изузетно лепе утиске из вашег лепог града. Налазимо се овде захваљујући вашем градоначелнику и компанији „Хидротехника-Хидроенергетика“ која дуго и успешно ради у нашим земљама и постиже запажене резултате. Дошли смо пре свега да развијемо пријатељство са вама, да наставимо сарадњу са српским компанијама и да покушамо заједно са унапредимо економске односе између наших земаља“, рекао је Њ.Е. Амбасадор Палестине Mohamed Khalil Nabhane.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевића поред осталог рекао је да ваљевски крај уз економске потенцијале има богату културу, традицију, природне ресурсе. „Циљ нам је био да се наши уважени гости упознају са Ваљевом и након ове посете очекујемо да ћемо имати прилику да успоставимо сарадњу са земљама чији су званични представници били наши гости. То не мора бити само привредна сарадња, ваћ унапређење контаката и сарадње на било ком нивоу баш као што је рекао Амбасадор Алжира у свом обраћању“, истакао је градоначелник Јаковљевић.
 
Представници афричких и арапских земаља током посете Ваљеву обишли су Храм Васкрсења Христовог, стару градску чаршију Тешњар, најуже градско језгро, упознали се са богатим историјским наслеђем Града кроз презентацију у Народном музеју. 
 
 

Leave a Comment