Амбасадорка Аустралије у Ваљеву

Почетак » Амбасадорка Аустралије у Ваљеву » Вести » Амбасадорка Аустралије у Ваљеву

 

 Њ.Е. Амбасадорка Аустралије dr Helene Studdert током данашње посете Ваљеву разговарала је са градоначелником Зораном Јаковљевићем о облицима могуће сарадње на свим нивоима, а посебно у области културе. На састанку је било речи о потенцијалима ваљевског краја, не само инвестиционим, већ и о културно-историјском значају Ваљева у историји Србије са назнаком на богатој традицији и културном наслеђу, али и природним ресурсима.

„Током данашње посете Амбасадорке Аустралије наговестили смо неке могућности презентације Ваљева и Аустралије на културним манифестацијама, а разговарали смо и гостовању Абориџина на овогодишњим Тешњарским вечерима у Ваљеву. Такође, са Амбасадорком смо разговарали и о могућностима размене ученика и студената кроз сарадњу образовних институција“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић.
 
Након данашњег састанка са градоначелником, Њ.Е. Амбасадорка Аустралије изразила је задовољство због конструктивних разговора о облицима могуће будуће сарадње.
 
„Врло сам задовољна што ме градоначелник Јаковљевић позвао у посету, јер је Ваљево био први град који сам посетила након свог доласка у Србију. Била сам врло импресионирана током прошлогодишњег гостовања абориџинских уметника на Тешњарским вечерима. Осим тога импресионирана сам самим градом и грађанима, а нарочито чињеницом да су на вашем прошлогодишњем фестивалу, грађани Ваљева били заинтересовани за уметност Абориџина“, рекла је у обраћању новинарима Амбасадорка Аустралије.
 
Током боравка у Ваљеву, Амбасадорка Аустралије посетила је Народни музеј и упознала се са култуно-историјским знаменитостима нашег краја. Након тога, током обиласка БИД зоне, представљени су јој Муселимов конак, упознала се и са делом знамените српске песникиње Десанке Максимовић, а презентоване су јој и достигнућа истакнутог српског војводе Живојина Мишића. Амбасадорка Аустралије обишла је и стару градску чаршију Тешњар, где је посебно била заинтересована за аутентичне грађевине из 19-тог века.
 
Након обиласка најужег језгра Ваљева, Амбасадорка је посетила Интернационални уметнички студио Радован Трнавац Мића, где је разговарала са  са аустралијском уметницом Натали Мекарти која је у ваљевској галерији изложила 26 радова јединствених пејзажа аустралијске пустиње рађених на плочи и платну уљаним бојама и акварелом и чија ће изложба бити отворена до 10. јуна. 

Leave a Comment