Амерички амбасадор посетио Ваљево

Почетак » Амерички амбасадор посетио Ваљево » Вести » Амерички амбасадор посетио Ваљево
Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби посетио је Ваљево и положио венац на споменик америчком доктору Алберту Самјуелу Куку који је у Првом светском рату, добровољно, са својом медицинском мисијом дошао у Ваљево.Он је четврти лекар из Ваљевске болнице, поред др Драгиње Бабић, др Павла Војтеха и др Селимира Ђорђевића, који је умро од пегавог тифуса. Последњу вакцину против ове опаке болести је одбио, говорећи да је вакцина потребнија српским војницима који се храбро и упорно боре за слободу своје отаџбине.  Умро је 10. фебруара 1915. године, а сахрањен је уз скромне почасти, на старом градском гробљу на Баиру са осталим погинулим и умрлим војницима.
 
„Веома сам задовољан што сам данас у Ваљеву и што својом посетом могу да нагласим један дугорочни и позитиван однос који постоји између наша два народа. Свакако да су наши односи дуго година били јако добри и јако успешни. Верујем да би многи од нас желели да поседују храброст какву је имао др Кук и да много више бринемо о другима око нас него о себи. Док обележавамо годишњицу Првог светског рата, требало би се сетити људи попут др Кука и оних које је он лечио, храбрих војника, јер то су били обични људи који су се борили у том рату против непријатеља. Др Кук је сматрао да је потребно да дође у Србију и помогне рањеницима, српским војницима, а учинио је оно што сматрам да је права људска одлика да помажемо у најгорим временима. Можда би и ми данас могли да се запитамо шта можемо да урадимо и како да унапредимо живот људи око нас. Драго ми је што грађани Ваљева негују успомену на др Кука“, рекао је овом приликом Њ.Е. амбасадор САД Мајкл Кирби.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић рекао је овом приликом да је град Ваљево  припремио репрезентативан програм у оквиру обележавања 100 година од Великог рата. Одржана је Свечана академија, приређена је позоришна представа „Мишићи“, изложба у Народном музеју, а програм се наставља и ове године. „Посета Њ.Е. амбасадора САД Мајкла Кирбија је такође у оквиру обележавања 100 година од Великог рата. Драго ми је што је амерички амбасадор данас са нама и желим да вас подсетим на један племенити гест др Кука који је 1914. године дошао из Америке у Србију да лечи српске рањенике после битке на Церу и Колубарске битке. Тада је наишла и епидемије пегавог тифуса и остаће за сва времена запамћен његов гест, јер иако су га сви његови сарадници саветовали да се вакцинише, он није хтео, чак је последњу вакцину уступио рањеницима. На жалост он је преминуо и сахрањен је на овом месту“, рекао је градоначелник Станко Терзић приликом полагања венаца и цвећа на споменик др Куку.Он је истао и то да је наша обавеза да чувамо успомену да дело др Кука, да се са дужним поштовањем и пијететом односимо према његовом делу како га вео заборава не би прекрио.
 
Након полагања венаца и цвећа, амерички амбасадор је посетио Ваљевску гимназију где је за ову прилику приређен пригодан програм ученика.Овом приликом, он је разговарао и са руководством града Ваљева о могућностима сарадње.
 
 

Leave a Comment