Апел свим суграђанима да се одазову на попис

Почетак » Апел свим суграђанима да се одазову на попис » Вести » Апел свим суграђанима да се одазову на попис
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић позвао је данас још једном суграђане да се одазову на попис становништва који је у току. Формирана су и два мобилна тима који ће закључно са 18.-тим октобром излазити на терен на позив грађана који нису у могућности из објективних разлога да дођу у Пописну канцеларију лично. Сви други, који из било којих разлога нису пописани, дужни су по Закону да се обрате Пописној канцеларији на телефон број 294-749 или да дођу лично и да оставе своје податке закључно са суботом, 15.-тим октобром до када траје попис. Том приликом је потребно понети и веродостојна лична документа чиме ће потврдити идентитет.
 
Говорећи о важности пописа становништва који се у Србији спроводи једном у десет година, градоначелник града Ваљева Зоран Јаковљевић је на данашњој конференцији за новинаре нагласио да су подаци добијени у попису тајни и да ће се користити искључиво за статистичке анализе.
 
„Попис још није завршен и у овом тренутку је пописано око 92.000 становника на подручју града Ваљева, што нама сигнализира да се велики број грађана није одазвао попису. Значајно је да се управо ти наши суграђани попишу ових дана, како бисмо добили праве показатеље и праве статистичке податке о броју становника. Такође, велики број станова у најужем градском језгру су евидентирани као празни, што вероватно указује на то да наши суграђани нису били ту у моменту доласка пописивача“, рекао је између осталог градоначелник.
 
„Наша процена становништва и основне структуре становништва на основу пописа из 2002. године и стопе наталитета која је ниска и учинила је да овај број грађана буде нешто мањи, износи око 92.500 на подручју града Ваљева. Ми смо ту цифру већ достигли, али нећемо заборавити да је у протеклој деценији било инвестирања у овом граду, да је било изградње нових стамбених јединица, па очекујем да је повећан број наших суграђана у урбаном делу града. За разлику од градског језгра, стопа наталитета и миграције су учиниле своје, па је осетно смањен број становника на селу“, оценио је на данашњој конференцији за новинаре Бранко Јосиповић, начелник Одељења статистике у Ваљеву. Он је нагласио да су пописивачи у протеклих неколико дана, долазили у више наврата на адресе станова који су евидентирани као празни, остављали обавештење о доласку пописивача, контакт телефоне на које могу станари да се јаве, што су многи наши суграђани и учинили. Све то наводи на закључак да велики број наших грађана у првом делу пописа, у теренском делу, није био у Ваљеву, па је на данашњој конференцији за новинаре још једном упућен апел свима који се нису пописали да контактирају пописну канцеларију телефоном на број 294-749 или да дођу лично на први спрат Градске управе.  

Leave a Comment