Апел за ред и помоћ

Почетак » Апел за ред и помоћ » Актуелно » Апел за ред и помоћ

ЈКП “Видрак” је предузеће на које грађани најлакше дижу повику. Споредне улице нису довољно чисте, контејнери се преливају преко викенда, сада су и услуге поскупеле. Али ми, грађани, својим понашањем одмажемо “Видраку” колико год се ти људи трудили. Они не одустају од напора да град буде чистији и умивенији.

 

“Видрак” има 234 запослена. Има 20 камиона за одвожење смећа, који нису сви увек исправни. Град се чисти по програму који је усвојен на скупштини. Од 15. новембра до 15. марта улице се не перу да могућа поледица не би изазавала падове и сударања. Зато је град током ових месеци помало мусав. Прошле године “Видрак” је напустило једанаест стално запослених радника због ниских плата.

Услуге одвожења смећа и гробљанске услуге поскупеле су однедавно за 12 одсто.

Све су то отежавајуће околности за “Видрак”. Међутим, цене ових услуга још су најниже у Србији, кажу у предузећу. Цена одвожења смећа за домаћинства сада износи око 450 динара.

Смеће се редовно одвози, с неких критичних тачака и углова и по два пута дневно. Али грађани у контејнере бацају све и свашта. Разни кабасти отпад и шут уместо да иде директно на депонију баца се у контејнере. При томе се приколицама и аутомобилима довози ко зна одакле и баца се у контејнере пред зградама. С пепелом се баца и жар који запали пластичне контејнере.

Кесе са смећем на силу се нагурају у мале ђубријере које одатле потом поиспадају па их ветар и пси развлаче по насељима. А контејнер је на само педесет метара одатле. Тешко нам је да пређемо тај пут.

Директорка “Видрака” Ксенија Ненадовић каже да је невероватно шта се све баца око продавница брзе хране поред школа.

Поред директорке у разговору са нама учествовали су правница Даница Здравковић и економиста Бојан Крстивојевић. Они апелују да им се помогне у послу да Ваљево буде чист град. Овако, кажу они, с нашим оваквим навикама, могу да имају 3000 радника и 3000 камиона и опет град не би био беспрекорно чист.

Ако грађани немају одговорност и ред у одлагању смећа, ако може како дође под руку, имаћемо последично свеукупно мање реда и одговорности.

Шта у “Видраку” очекују? Да се комплетира линија за рециклажу смећа коју је град купио и дао “Видарку” на управљање. Када линија буде комплетирана смеће ће се углвном рециклирати, а само мали део ће завршити на депонији.

Такође, крај места с више контејнера требало би успоставити откупне станице за папир, картон, пластику. Људи би онда били мотивисани да раздвајају отпад који желе да уклоне из својих просторија. Треба наћи и откупљиваче за те материје.

Директорка и њени сарадници, уз апел грађанима, кажу да ће током ове године активно радити на томе.