Арт фест добија традиционални карактер

Почетак » Арт фест добија традиционални карактер » Актуелно » Арт фест добија традиционални карактер

Реализован је други по реду интернационални Арт фест који је одржан од 31. маја до 3. јуна. Организатори фестивала имају само речи хвале и истичу да су сви циљеви фестивала остварени. Програм овогодишњег Арт феста одржан је на више локација, у Центру за културу, Народном музеју, Музеју завичајних писаца и Интернационалном уметничком студију “Радован Трнавац Мића” .

На данашњој конференцији за новинаре Дејан Богојевић, председник Програмског савета ове манифестације, изразио је задовољство због постојања овакве интернационалне манифестације која полако добија традиционални карактер.

„ Користим ову прилику да се захвалим свим учесницима, гостима из иностранства и својим суграђанима који су узели учешће и дали свој печат овом сусрету. Искрено се  надам да ћемо уз помоћ града Ваљева и градоначелника успети да Арт  фест претворимо у традиционални сусрет уметника на ком ће се, поред уметника из иностранства ,наши суграђани промовисати у разним правцима уметности. Овогодишњи програм базирао се на књижевност у најширем смислу, на музику и сликарство. Фестивал је отворен у холу Центра за културу на врло ефектан и леп начин, учествовали су гости из иностранства и ученици Музичке школе и Ваљевске гимазије. Другог дана фестивала у Народном музеју, по први пут на нашим просторима, имали смо трибину о хаику поезији, хаику издаваштву и хаику продукцији, на којој су  учествовали учесници из свих земаља бивше Југославије. Успех овогодишњег фестивала огледа се у задовољним учесницима из иностранства који имају јако лепе утиске и успомене из нашег града,“ истакао је Богојевић.

У оквиру овогодишњег програма у Музеју завичајних писаца представљани су песници из Словеније, Македоније и Хрватске. Другог дана Интернационалног Арт Феста у Галерији Центра за културу уприличено је отварање међународне ликовне изложбе минијатура под називом „Преокупације, прожимање…“, аутора Дејана Богијевића. Те вечери уручене су и награде ауторима минијатура који су се истакли.

„Овакви фестивали су незаменљиве школе живота за све узрасте, а посебно за младе људе. На овом фестивалу учествовали су  представници литерарне секције Ваљевске гимназије на ком су показали своје поетско стваралаштво. Апелујем да више младих учествује у оваквим облицима дружења и сретања, јер то су прилике да се створи социјални капитал који је најважнији, да се повежу са људима из различитих области и различитих земаља,“ рекла је Милена Милисављевић, професор српског језика у Ваљевској гимназији која је помогла у организацији протекле манифестације.

У суботу, завршног дана фестивала у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ организован је сликарски перформанс. Директорка „Трнавца“ , Мирјана Војић, изразила је  задовољство поводом одржавања сликарске колоније и додала да је велика част угостити уметнике из иностранства и бити део сјајног фестивала који је из године у годину квалитетнији и садржајнији.

Ученици МШ „Живорад Грбић“ Влајко Јовановић и Лука Симовић,као и Бојана Штулић ученица другог разреда Ваљевске гимназије , истакли су да је учешће на Арт фесту велико задовољстви и прелепо искуство.