Асфалтирање паркинга у центру града

Почетак » Асфалтирање паркинга у центру града » Актуелно » Асфалтирање паркинга у центру града

Данас је почело асфалтирање паркинга у центру града, између улица Вука Караџића и Карађорђеве, вредности радова од 5.850.000 динара, а извођач је  предузеће „Инграп-омни“. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је обилазећи радове рекао да је паркинг урађен деведесетих година, када је само бетониран и да до данас није сређиван. Он је истакао да је ово само један од паркинга у граду који ће се радити.

Паркинг пре уређења

„Ова зграда је усељена 1980. године и од тада фактички није било озбиљног приступа решавања паркирања, не само ове зграде, него и самог центра града што је евидентан проблем. Ми смо свесни тог проблема, мислили смо овде да ставимо спратну гаражу, али због нарушавања приватности станара и свега онога што прати један такав пројекат, одлучили смо се да „ad hoc“ урадимо паркинг са свом кишном канализацијом, са осветљењем што овде можете видети“, рекао је градоначелник и истакао да је паркирање у центру града велики проблем:

Паркинг после уређења

„Није решен улаз и излаз на овај паркинг и то ће бити задатак наших саобраћајних инжењера да видимо на који начин ћемо то решити на задовољство пре свега станара ове зграде, али и корисника паркинга. У Ваљеву фали још доста паркинг места. Радићемо паркинг иза Суда и највероватније паркинг иза зграде преко пута Суда у Карађорђевој улици, иза бивше продавнице „Синтелон“, да би се Ваљевци лакше снашли о чему причам. Ово је почетак сређивања самог центра града, али није ни сам почетак, јер смо доста улица у самом центру реконструисали – Војводе Мишића, Хајдук Вељкова, Нушићева… Део Синђелићеве ће сад бити реконструисан када будемо радили Дупле траке. Тако да је велики замах и Ваљево је велико градилиште, као што сам и најављивао приликом усвајања буџета, то се и остварило. Гледамо у небо, у Бога се уздамо да нас време послужи, завршићемо огроман део посла који смо предвидели! Никад све не можете да завршите, јер државни посао није нико завршио до краја, али оно што будемо у могућности завршићемо до краја“, рекао је градоначелник.

Градоначелник у разговору са новинарима

Градоначелник Гвозеновић каже да су представници града свесни колика је потреба за уређеним паркингом у Ваљеву, па је саопштио да се размишља о реконструкцији паркинга испред Дома здравља, као и простора где сада ради „НИС-ова“ бензинска пумпа на почетку Тешњара. Он очекује да ће саобраћајне студије показати, како да се овај вишедеценијски проблем Ваљеваца реши на најбољи могући начин.

У име својих комшија из Карађорђеве улице, радовима на паркингу је задовољан и Миладин Ћирић, један од првих станара у овим зградама.

Станар из Карађорђеве улице Миладин Ћирић

„Међу првима смо се уселили овде ’80-е године и ми смо врло заинтересовани да се овај простор среди и за потребе града и за потребе станара. Општа воља постоји да се једноставно уради све и да се станарима изађе у сусрет да нормално могу да функционишу у згради као и до сада и још боље. Мислим да је највећи проблем да се реши питање улазака и излазака, јер немогуће је на овако малом простору да возила улазе и излазе. Ми смо сваки дан у контакту са овим људима и надам се да ће урадити како су нам обећали“, каже Ћирић.

А са станарима је договорено пре 20-ак година да простор који је био намењен да га зграда користи и одржава и даље остане станарима. Вратиће се жардињере, тако да ће део иза зграде остати за паркирање станара. Ћирић очекује и да ће се контејнери изместити на друго место.

„Све што се ради је за похвалу и нико од нас нема никакву примедбу. Ту смо да овим људима који изводе радове припомогнемо својим активностима, склонимо ауте. Видите колико има кола, мора неко бити на улазу да забрани да људи не улазе. Све у свему мислим ово треба довести до краја, јер било је и време“, закључио је Миладин Ћирић.