Аутомобил за град Ваљево

Почетак » Аутомобил за град Ваљево » Вести » Аутомобил за град Ваљево
Европска унија преко мисије ОЕБС-а у Србији у оквиру програма „Техничка подршка за инклузију Рома“ донирала је граду Ваљеву аутомобил за потребе мобилног тима за инклузију Рома. Мобилни тимови су једна од компоненти пројекта „Овде смо заједно“ који финансира Европска унија, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији. Град Ваљево је једна од 20 локалних самоуправа којима је на свечаној церемонији у Београду шеф Делегација Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт уручио кључеве аутомобила Дачија дастер. У име града Ваљева кључеве аутомобила је преузела начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић. 
 
Мобилни тим има пет чланова и користиће возило за обилазак ромских насеља на подручју града Ваљева у процесу укључивања Рома у друштвену заједницу. Циљ је да се на терену сагледају услови у којима живе Роми, да се идентификују проблеми и да се на основу тога предложе мере које ће бити предузете у процесу инклузије Рома.  Мобилни тимови се залажу за унапређење сарадње и размену информација између службеника који раде у локалним институцијама и Рома на терену. 
 
Церемонији доделе возила која је одржана у Београду присуствовали су Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, Петер Буркхард шеф Мисије ОЕБС у Србији, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине и представници локалних самоуправа. „Статистика је неумољива и она говори о томе да је ромска популација у Србији једна од најосетљивијих група, посебно у односу на социјални статус. Велики део популације живи тешко и зато и тражимо мере да на конкретан начин оснажимо ову осетљиву категорију. Инклузија никада није једностран процес, већ је процес у коме и они који би требало да буду интегрисани морају да покажу вољу и спремност да користе бенефите и механизме које друштво пружа. То је једини начин да највећи проценат ромске популације буде интегрисан да подигнемо ниво њиховог образовња и укупне укључености у друштвену заједницу“, рекла је овом приликом у Београду Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Владе Србије.
 
 

Leave a Comment