Авантуристичка трка „Ваљевски изазов“

Почетак » Авантуристичка трка „Ваљевски изазов“ » Вести » Авантуристичка трка „Ваљевски изазов“

Јуче је на Дивчибарама стартовала највећа авантуристичка трка у Србији – „Ваљевски изазов“! Љубитељи екстремних спортова ће се кроз упознавање ваљевских планина, кањона, пећина и река овог краја такмичити у спелеологији, пењању и спуштању низ литице, mauntajn bajk вожњама, скоковима у воду, пливању итд. Организатор је удружење “Wild Serbia”, уз подршку Града Ваљева, Полицијске управе Ваљево, Службе хитне медицинске помоћи Здравственог центра Ваљево и бројних спонзора, уз генералног покровитеља “Alp outdoor”.

 
Јединствена тродневна авантура одвија се у недирнутој природи ваљевских планина – од Дивчибара, преко кањона реке Градац, Маглеша и Повлена до реке Дрине и назад преко кањона Трешњице и планина Јабланик и Медведник.. Учествоваће 45 такмичара из Ваљева, Београда, Новог Сада и других делова Србије, као и суседних земаља. Учесници трке ће моћи да се опробају кроз следеће авантуристичке дисциплине: кањонинг, моунтаин бикинг, спортско пењање и алпинизам, скок у воду, спелеологија, оријентација, трекинг, камповање. Свако вече се окупљају у различитим камповима на стази: Дивчибаре, Повлен, Дрина, Јабланик и Медведник. „Ваљевски изазов“ биће завршен у суботу увече журком код планинарског дома на Дебелом брду.
 
Према најави тима “Wild Serbia”, авантуристичка трка је манифестација у којој се комбинују две или више екстремних активности са оријентацијом у дивљој природи, трекингом, планинским бициклизмом, пењањем и осталим вештинама и спортовима везаним за вертикалне активности на ужету. Трка се одвија у три категорије према тежини програма – еxстреме, адвентуре и трек, у којима ће такмичари имати задатак да пређу одређене релације у природи пешке и уз помоћ бицикла, да препливају реку, прођу кроз пећину, попну се уз стену и савладају један од најекстремнијих кањона у Србији.
 
Трку и „Wilde Serbia“ предводи спелеолог Иван Настић из Ваљева, који је недавно са београдским колегом Немањом Нешковићем открио кањон са 40 водопада на планини Звијезда у Национаном парку Тара, а пре тога кањон Трибуће код Ваљева.
 
 

 

 

 

 

Leave a Comment