Балканско првенство за одбојкаше почиње данас у Ваљеву

Почетак » Балканско првенство за одбојкаше почиње данас у Ваљеву » Актуелно » Балканско првенство за одбојкаше почиње данас у Ваљеву

Балканско првенсто за одбојкаше, осамнаесто по реду одржава се у граду на Колубари од 7. до 11. августа, најављено је на данашњој конференцији за новинаре одржаној тим поводом. На конференцији су присуствовали др Зоран Живковић, заменик градоначелника Ваљева, директор УФК „Валис“ Александар Мијаиловић, председник Одбојкашког савеза Ваљева Зоран Обреновић, Бошко Мачужић тренер репрезентације У18, Богдан Сретеновић, директор мушких репрезентација у Одбојкашком савезу Србије и капитен репрезентације У18.

Заменик градоначелника др Зоран Живковић је у име Организационог одбора ове спортске манифестације поздравио госте и истакао да се овом манифестацијом промовише не само град Ваљево већ и држава Србија као домаћин. „Игре наших одбојкаша, под стручним руковођењем тренера Мачужића, уз активност наших спортских радника, биле су препорука да се први пут у новијој историји одржи једна оваква међународна спортска манифестација у нашем граду. Град Ваљево је препознао значај ове манифестације, јачање спорта, спортског духа али и ширење фер плеја и вере у живот и бољу будућност“, рекао је Живковић.

На манифестацији учествује седам репрезентација подељених у две такмичарске групе, групу А и групу Б. Босна и Херцеговина, Румунија, Албанија и Србија чине групу А, док групу Б чине Турска, Црна Гора и Молдавија. Првенство почиње данас
у Хали спортова у 15.30 утакмицом Румунија-Албанија, а у 17.45 се састају Србија и Босна и Херцеговина.

Живковић је позвао све пријатеље спорта да у што већем броју дођу на шампионат, а посебно на утакмице наше репрезентације и тако дају свој допринос успешности организације. Свим учесницима је пожелео спортски успех и пријатан боравак у граду Ваљеву. Посебну захвалност је исказао клубовима ОК Ваљево, ВА 014 и Србијанка 014 на доприносу у организацији првенства Балкана.

Бошко Мачужић, први тренер мушке кадетске репрезентације Србије у одбојци изразио је захвалност домаћинима, организаторима, одбојкашким радницима и свима онима који су на било који начин укључени у организацију ове Балканијаде која се ове године одвија у граду Ваљеву. “Одбојкашки савез има праксу да шири међународне утакмице свих категорија по целој Србији. План је препознатљив да се одбојка игра у свим местима у Србији, мисли се на међународна такмичења и да популаризација и омасовљење буде присутно у свим регионима у нашој земљи. Тако ове године имамо прилику да играмо овај међународни балкански турнир у Ваљеву а у питању је мушка кадетска репрезентација.Такмичење које ће се овде одвијати у наредних пет дана у граду који је ове године успео да добије новог суперлигаша и то ме јако радује и овом приликом им честитам и сигуран сам да ће и ова манифестација успети да допринесе причи о одбојци у овом граду и да ће овај спорт убудуће у овом граду имати приоритет и бити на овом месту које заслужује. Наш циљ и идеја да све ово што радимо јесте успех, резултат, медаље и имамо једну изузетну одговорност према нижим селекцијама. Репрезентација Србије у овом тренутку на овом првенству се наравно такмичи за медаљу. Увек и на сваком такмичењу репрезентација Србије у одбојци иде на највише могуће резултате и надам се да ћемо успети да у наредним данима прикажемо борбену игру, да ћемо имати за подршку доста деце, пре свега која почињу, или још увек размишљају да почну да се баве овим спотром. Највећи мотив свих ових такмичења у унутрашњости земље да се што више девојчица и дечака привуче и да се тај спорт у што већем броју омасови, а мора се озбиљно схватити тај план за будућност младих одбојкаша“, рекао је тренер Мачужић.

„Балканијада је изузетно значајна за одбојку, за квалитете деце у том узрасту од 18 година и наш циљ је да до сениорске репрезентације доведемо што већи број играча“, истакао је директор мушке репрезентације у Одбојкашком савезу Србије Богдан Сретеновић. Рекао је да очекује спортску борбу и захвалио се домаћинима на указаном гостопримству.

„Доста пута ће се одбојкашка лопта вртети у Ваљеву, не само за Балканијаду, него и на јесен. Захвалио бих се људима из руководства Одбојкашког савеза Србије што су нам учинили овако велику част и препознали рад ваљевске одбојке и мушке и женске, да организујемо једну овакву Балканијаду са нашим ваљевским Одбојкашким савезом. Позивам све да данас од 15.30 часова па до суботе дођете у Халу спортова“, рекао је Александар Мијаиловић, директор УФК „Валис“ и изразио наду да ће спортска инфраструктура у Ваљеву бити боља и да ће након успешно спороведене Балканијаде, моћи да се кандидује и за неко веће међународно такмичење, не само у одбојци, него и у осталим спортовима.