Бесплатан градски превоз за старије од 70 година

Почетак » Бесплатан градски превоз за старије од 70 година » Вести » Бесплатан градски превоз за старије од 70 година
Суграђани старији од 70 година моћиће бесплатно да користе услуге градског превоза од 1. септембра, одлучила је локална самоуправа. Услуге бесплатног превоза важиће у градском, а не и у међуградском превозу. На захтев возача и кондуктера, старији суграђани ће требати да покажу личну карту, како би доказали да су старији од 70 година.
 
За остале суграђане, повољност је увођење обједињене месечне карте, која ће важити у аутобусима оба превозника. Цене карата су непромењене – 50 динара за појединачне вожње, за уленике 1500 динара месечно, а за запослене 2000 динара месечно.
 
Скраћена је линија до КП дома, која ће од сада саобраћати до Јадра. Реконструкцијом магистралног пута М4, на овој деоници није изграђена ниједна магистрална ниша, што је неопходно на магистралном путу, како би аутобуси могли да се заустављају. Аутобус би у том случају могао да саобраћа без засустављања  до КП дома, што нема ни економску ни технолошку оправданост, кажу у Саобраћајној инспекцији града Ваљева.
 
Скраћена је линија до Горње Грабовице, која је саобраћала до Јасенице, као и линија до села Клинци, која ће од сада саобраћати до Петница. Уместо до Ђурића гаја у Забрдици, аутобуска линија ће од сад саобраћати до школе у Горњој Грабовици. Линија Белошевац – Јадар, због великог броја запослених у фабрици „Вали“ продужена је до Суве чесме и Царића.
 
Због нерентабилности укинуте су две линије које су саобраћале поред градске Топлане. То су линије Топлана- Бранковина и Топлана Пети пук (Ракићи). Линија до Бранковине је остварила најлошије економске резултате. Просек у градском превозу је 90,6 динара по километру. У 2010. 29,5 динара је остварено на линији Топлана-Бранковина. Технолошки проблем је настао због саобраћања аутобуса по уским улицама на Петом пуку, а нарочито зими.
 
Промењене су трасе линија Пети пук-Петница, Дегурић-Јасеница и Рађево село-Иверак. Нове линије су Дегурић -Пети пук, Дегурић-Дом у Доњој Грабовици и Рађево село-Јасеница. Овим се успоставио сталан интервал наиласка возила на сваких 15 минута.
 
За субвенције у градском превозу град Ваљево издваја 13.800.000 динара. Са аутобуским превозницима „Ластом“ и „Европа бусом“, град Ваљево има уговор од 2004. године о превозу путника у градском и приградском превозу. Тада се почело са пет линија, годинама се број повећао до 13 линија. Повећање, међутим,  није дало добре економске резултате. Новим концептом функционисаће 9 градских линија, са 200 полазака и  13 аутобуса. 

Leave a Comment