Без нових захтева за изградњу фабрике за прикупљање опасних отпада

Почетак » Без нових захтева за изградњу фабрике за прикупљање опасних отпада » Вести » Без нових захтева за изградњу фабрике за прикупљање опасних отпада

Ниједан захтев за изградњу било каквог складишта, или фабрике за прикупљање опасног отпада, није стигао у Градску управу Ваљево, након захтева у мају ове године Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, да се локална самоуправа изјасни о захтеву фирме „Кемис“ да овакву фабрику изгради у кругу фабрике „Горење“ у Ваљеву.

Градска управа је у мају Министарству проследила негативно мишљење о локацији где би се подигла ова фабрика. Том приликом, функционери локалне самоуправе нису одбацили потребу да један велики град, као што је Ваљево има модерну и организовану фабрику, како би се „одлагање опасних материја организовало на строго контролисан начин, ван стамбене зоне, ван централне градске зоне на локацијама које су адекватне за ту намену“. 

Јавност Ваљева је још једном беспотребно узнемирена нетачним новинским текстовима и извештавањем појединих медија да ће у кругу „Горења“ бити изграђена ова фабрика. Након боравка министра за заштиту животне средине и просторног планирања Оливера Дулића Ваљеву, у среду 21. јула, погрешно су интерпретиране изјаве министра и градоначелника, у којима се они залажу за „организовано одлагање опасног отпада“. И министар Дулић је том приликом потврдио да се оваква фабрика сасвим сигурно неће правити у кругу „Горења“, али се заложио да локалне самоуправе озбиљно схвате проблем одлагања оваквог отпада и његов значај у заштити животне средине. Министар је то изјавио, одговарајући на питања новинара и то није била тема његовог и боравка највиших представника Министарства нашем граду.

Град Ваљево озбиљно приступа свим проблемима и активностима везаним за заштиту животне средине и здравља људи и све супротне тврдње одраз су неразумевања, незнања и злонамерности.

Опширније о ставу Града из маја месеца, прочитајте овде

Leave a Comment