Безбедност деце на Интернету

Почетак » Безбедност деце на Интернету » Вести » Безбедност деце на Интернету
Министарство за телекомуникације и информационо друштво спроводи кампању која је усмерена ка едукацији деце, родитеља, просветних радника у циљу спречавања свих видова злоупотребе најмлађих приликом коришћења Интернета. О овој, све актуелнијој теми у условима када су деци рачунари све доступнији, било је речи на трибини под називом „Безбедност деце на Интернету“ коју је организовало ресорно министарство у сарадњи са градом Ваљево. Трибини је присуствовало, али и активно учествовало, више од 100 ваљевских основаца и средњошколаца, уз општу оцену да је ова тема привукла њихову пажњу, јер различити садржаји на Интернету нуде мноштво корисних информација, али у исто време и бројне садржаје који нису примерени њиховом узрасту.
Оцењујући да је све више младих људи који сурфују по Интернету, а да при том њихови родитељи знају веома мало или нимало о томе, државни секретар Министарства за телекомуникације и информационо друштво Борис Барјактаровић је рекао да је од посебне важности научити децу правилним техникама претраживања Интернета. „Деца морају да воде рачуна где оставњају своје личне податке, податке о својим плановима, путовањим, одсуствовања од куће и слично, јер се на тај начин ствара могућност најразличитијих злоупотреба. У овој кампањи важно је да и медији учествују, јер је битно да се о овој теми доста говори, како би на тај начин заинтересовали децу. Тешко је наћи праве инструмента како да учинимо да Интернет буде безбедан, а да у исто време не ограничимо комуникацију. Министарство сматра да је ова кампања добар пут ка ширењу свести о безбедном коришћењу ове велике глобалне комуникационе мреже“, рекао је овом приликом у Ваљеву државни секретар Барјактаровић.
Изражавајући задовољство што се и Ваљево придружило овој кампањи ресорног министарства, градоначелник Зоран Јаковљевић је рекао је едукација на ову тему неопходна. „Овај дан представља прилику да сви заједно покренемо питање, покажемо спремност и укажемо на значај заштите деце у виртуелном свету. Сурфујући преко интернета отварају нам се многе могућности али и одређене претње, претње воде осећају несигурности и страха. Због тога је потребно едуковати најмлађе суграђане, њихове родитеље и професоре о свим опасностима модерних комуникација. Модеран свет се не може замислити без коришћења великог броја услуга које пружа интернет као медиј будућности и извор разноврсних информација. Ми вам овом приликом указујемо на потенцијале али и на то да се понекад осврнете. Опрезно, штитећи себе, штитите свет који волите“, рекао је градоначелник Јаковљевић.
Учесницима трибине у Ваљеву представљен је портал „Кликни безбедно“који је намењен информисању деце и младих, њихових наставника и родитеља о безбедној употреби Интернета. На трибини, су између осталих говорили и представници Eynet i Microsoft у Србији. Капмању су покренули Министарство за телекомуникације и информациону технологију, амбасадорка Чешке Републике Хана Хубачкова, директор за односе са јавним сектором у компанији Microsoft мр Милош Тркуља,а а званични промотер кампање је Момчило Бајагић Бајага. Они су 2009. годину прогласили Годином заштите деце на Интернету.

Leave a Comment