Безбедност корисника и запослених у установама културе

Почетак » Безбедност корисника и запослених у установама културе » Актуелно » Безбедност корисника и запослених у установама културе

Од данас су са радом почеле установе културе у нашем граду. Овог викенда су запослени у установама културе, уз помоћ ЈКП „Видрак“ Ваљево, очистили и дезинфиковали просторије, које су спремне за почетак рада. Због безбедности посетилаца и запослених у установама културе, Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је упутио препоруке за рад у библиотекама и музејима, у оквиру поступног ублажавања рестрикција везаних за болест КОВИД-19.

У библиотекама је дозвољава подизање књига без коришћења читаонице. Ради спречавања ширења инфекције у просторијама библиотекама, потребно је осигурати физички размак међу странкама те између странака и запослених. Потребно је обезбедити прибор И опрему за  дезинфекцију руку странкама на уласку у објекте као  смањити блиски контакт запослених  који раде у различитим  сменама.

Након враћања посуђене књиге у библиотеку потребно је књигу пребрисати дезифекционим средствима која се наносе на папирне једнократне марамице или користите марамице влажне са дезинфицијенсом  и књига се пребрише пре одлагања на полицу.

Потом запослени пере руке топлом водом и сапуном и дезинфикује. Када издаје  књигу запослени треба да упути странку да не прелистава књигу. Књиге које би се због честог наношења дезинфицијенса могле оштетити, пожељно је умотати у пластични омот. Код разгледања антиквитета посетиоци  се упућују да што мање додирује изложене предмете.
Ради смањења физичког контакта потребно је:

1. Ограничити број странака који истовремено бораве у објекту 2.15 посетитилаца  на 100 м²  по препорукама Светске здравствене организације

2. Обезбедити   заштитне маске и физичку дистанцу за запослене који долази у контакт лицем у лице са странкама

3. Обезбедити минимални контакт између запослених  који раде у различитим сменама

Ако је могуће, треба организовати  рад у две смене, на начин да између прве и друге
смене буде барем сат времена паузе, који ће се искористити за чишћење и дезинфекцију простора, опреме и површина. Површине се дезинфикују пребрисавањем дезинфицијенсом на бази алкохола.

4. Обезбедити дезинфекцијоно  средство за руке странака и обавештење за странке и
континуирану  дезинфекцију површина које се често додирују. На улазу у објект странкама треба обезбедити  диспензер с дезинфицијенсом  за руке и јасно истакнута обавештење  о обвези  ношења маске и рукавица, дезинфекције руку при уласку и  обвези одржавања размака од минимално два метра. кваке и рукохвате на вратима и све површине за које се уочи да их странке често додирују (тастатуре, заслони, итд.) морају  се континуирано пребрисавати дезинфицијенсом на бази алкохола.

5. Обезбедити  надзор над здравственим стањем особља