Богат програм за Дан града Ваљева

Почетак » Богат програм за Дан града Ваљева » Актуелно » Богат програм за Дан града Ваљева
da grada2Dan garaddan garda9dan grada6dan grada8dan gradav10konferencija Dan grada

Дан града Ваљева-20. март ове године биће обележен низом програма, а централни догађај је Свечана академија, која ће се одржати у Центру за културу, 20. марта, са почетком у 12 часова. На данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника др Драган Јеремић и члан Градског већа Дејан Богојевић, са директорима установа културе – Библиотеке и Центра за културу и представницима Боксерског клуба „Металац“ су најавили богат програм обележавања Дана града.

Др Драган Јеремић је рекао да је ове године манифестација схваћена много озбиљније него пре и да је циљ да обогати културни и спортски живот града Ваљева.

„Цела манифестација има три кључна сегмента. Први је Свечана академија у 12 часова у Центру за културу и истог дана од 20 часова концерт-омаж Микију Јевремовићу у Центру за културу. Суштина академије је додељивање награда града Ваљева и исказивање почасти амбасади Чешке и амбасадору Белорусије, добитницима јавних признања и обележавање 170 године од рођења Милована Глишића.

Други сегмент је везан за спорт и уквиру тога ћемо имати Државно првенство у боксу и Јуниорски кошаркашки турнир. Организоваћемо спортски дан 19. марта, када ће деца изаћи на улице. Приликом недавне посете министра спорта и омладине Вање Удовичића смо рекли да Ваљево има интенцију да постане спортски град и да ћемо учинити све да се инфраструктура везана за спорт значајно побољша и повећа.

Трећи сегмент су дешавања из културе, у оквиру којих ће се организовати неколико значајних књижевних вечери“, рекао је заменик градоначелника. Он је истакао као још један од важих програма 1. Сајам воћарства, који ће се одржати у Пољопривредној школи 17. и 18. марта.

„Присуство неколико министара у свим овим манифестацијама говори да смо успели да завредимо пажњу и државе и Владе Србије и да овим манифестацијама повећамо наш утицај у Републици и да ствари трајно променимо, а не само док траје програм обележавања града Ваљева. Све је ово организовано врло скромно и настојали смо да потрошимо што мање средстава. Сама организација неће прећи 300.000 динара, што је скромно за овакав програм“, закључио је др Драган Јеремић, заменик градоначелника Ваљева и захвалио се свим уметницима који ће наступити бесплатно.

Члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић је истакао да је програм обележавања Дана града одлично конципиран.

„Програм је разноврстан, садржајан, имамо концерте, књижевне вечери, промоције, позоришне представе, спортске догађаје, Сајам воћарства. Очекујемо да програм заинтересује људе, а то је прави начин да прославимо значајан датум. Централни догађај је 20. март и охрабрује што су се одборници малтене једногласно изјаснили за добитнике награде града Ваљева. Похвалио бих сарадњу са установама кулуре. Програм који ће обрадовати најмлађе суграђане је отварање изложбе дечјих ликовних радова у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ и отварање овог студија више ка граду. Град поклања и позоришну представу- монодраму Небојше Илића у Центру за културу Ваљева. Ови програми дају ширину и могућност да наши суграђани активно учествују у њима, што је наш превасходни циљ. Тренутно радимо на Летопису 2016. године, где ћемо забележити сва значајна догађања у нашем граду. То ће бити пракса и за наредне године, како би остао документ шта се дешавало у нашем граду“, рекао је Дејан Богојевић.

Милош Смиљанић, директор Центра за културу Ваљева је најавио концерт у част Микија Јевремовића, на коме ће наступити Жељко Јоксимовић, Неверне бебе,Игор Старовић, Јован Маљоковић, Ирена Благојевић, Јелена Ковачевић, Борис Бизетић и Жељко Васић, група Хороскоп, Музички воз, КУД Абашевић и други. Он је нагласио да су карте бесплатне и да се могу преузети на билетарници ЦЗК од четвртка, 16. марта од 9 до 11 и од 17 до 19 часова.

„Поред Академије и концерта, тог дана у 19.30 часова ће бити отворена и изложба посвећена Микију Јевремовићу. На Светски дан позоришта, 27. марта че бити позоришна представа Небојше Илића, који говори стихове које су писали глумци“, најавио је директор ЦЗК Милош Смиљанић.

„Библиотека традиционално организује промоци књиге добитника НИН-ове награде за Дан града. Ове године, 21. марта у 20 часова у Ваљевској гимназији ће се представити Ивана Димић, лауреат престижне награде. Друга два програма тематски одговарају Дану града. Први је промоција књиге о Стојадину Мирковићу и Млану Тепићу „Хероји отаџбине“, чије издавање је помогао град Ваљево. Други програм је промоција књиге „Енглези и Балкан 1837-1914 и Велика Британија и Косовски вилајет 1877-1912“, аутора др Александра Растовића“, најавила је директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић.

У име организатора Државног првенства у боксу, који се у Ваљеву одржава од 16. до 19. марта, програм је најавио Ђорђе Милановић, члан управног одбора Боксерксог клуба „Металац“ Ваљево.

„Велика је част што ћемо у склопу обележавања Дана града имати прилику да видимо најбоље што Србија има, када је бокс у питању. После скоро 27 година од последњег појединачног првенства, Боксерски савез Србије је БК „Металац“ доделио организацију једног овако великог такмичења. Ваљевска публика воли бокс. Сутра од 9 до 11 часова почиње мерење у Војводином салону, од 13 часова је жреб, а од 17 часова су елиминационе борбе. У петак и суботу, мечеви почињу од 13 часова, а у недељу финално вече је од 17 часова“, најавио је Ђорђе Милановић, из БК „Металац“.

Слободан Лазић Цимер, некадашњи боксерски шампион је рекао да се обележава 90 година бокса у Ваљеву.

„Имамо екипу младих људи, али и три-четири такмичара на појединачном првенству.  Очекујем велику посећеност, а ми ћемо урадити све да то буде како треба“, каже Слободан Лазић.

Заре Андрић, шеф стручног штаба БК „Металац“ се похвалио да Ваљево има 11 сениорских првака и 10 првака у млађим категоријама, клуб и град са великом традицијом.

„Ове године ћемо наступити са седам такмичара, међу којима оних који су освајали титуле првака државе, тако да се надамо да ћемо из БК „Металац“ ове године имати најмање два првака државе“, закључио је Зарија Андрић.