Брига о менталном здрављу

Почетак » Брига о менталном здрављу » Вести » Брига о менталном здрављу
Пројекат “Унапређење социјализације и третмана у области менталног здравља – друга фаза” УП.С.ТРЕА.М 2 данас је званично представљен у Скупштини града Ваљева. 
 
После сјајних резултата остварених у пројекту “УПСТРЕАМ 1”, који је финансирала Европска унија (ЕУ) наставиће се размена добре праксе и искустава између партнера – ваљевског “Каритаса” и Удружење за узајамну помоћ у душевној невољи “Феникс” из Тузле у Босни и Херцеговини. 
 
Идеја је била да се “извезу” ван границе успешна искуства услуга кућне неге из Ваљева и удружена корисника прихијатријских служби из Тузле, као и да се подстакне веће ангажовање јавних институција и локалних заједница у области менталног здравља.
 
Овај пројект се финансира кроз ИПА фонд за прекограничну сарадњу, а имплементираће га, поред Каритаса и Феникса и бројни сарадници на пројекту – град Ваљево, Општа болница Ваљево, Средња медицинска школа “Др Миша Пантић”, Центар за истраживање и промоцију менталног здравља “Ванима” и  Удружење “Добри људи”. 
 
У име града Ваљева је госте поздравила Светлана Јанковић Бељански, помоћница градоначелника за област социјалне заштите. Она је истакла да је учешће у овом пројекту важан успех свих актера, јер омогућава развој једне од услуга социјалне заштите намењене делу грађана Ваљева, а поред тога омогућава и шире сагледавање проблема грађана.
 
“Од 2011. године успостављена је и партнерска сарадња “Каритаса“и града Ваљева, која се стално унапређује и развија, тако да је довела и до партенрства на овом пројекту. Посебан аспект партнерске сарадње и доприноса развоју услуге “помоћи у кући”, као једне од веома важних услуга намењене старијим грађанима Ваљева и особама са инвалидитетом, огледа се управо у активном учешћу у раду Тима за помоћ у кући и персоналну асистенцију и пружању саме услуге за град Ваљево. Град Ваљево је ту да подржава организације које развијају и унапређују услуге које грађанима Ваљева пружају могућности организације квалитетног и активног учешћа у свим активностима”, рекла је Светлана Јанковић Бељански.
 
О значају овог програма су говорили и Др Паоло Сера, италијански партнер у пројекту, као и др Снежана Меденица и др Есмина Авдибеговић из психијатријских служби Ваљева и Тузле, као и Сњежана Бадрић и Ненад Перић из ваљевског “Каритаса” и тузланског “Феникса”.
 
Детаљније информације о овом пројекту се налазе на сајту www.365danazamentalnozdravlje.org 

Leave a Comment