Брига за децу у сукобу са законом

Почетак » Брига за децу у сукобу са законом » Вести » Брига за децу у сукобу са законом

"Ваљево је изузетно заинтересовано за едукацију и смањењу броја деце у ризичним групама и која су у сукобу са законом", оцењено је након данашњег састанка чланова Одбора за имплементацију Локалног плана акције за децу, представника Центра за социјални рад, Полицијске управе и правосуђа са представником београдске Социјално хуманитарне организације „Емити“. Ова организација заједно са Дечјим фондом Уједињених нација (УНИЦЕФ-ом), партнером града Ваљева у имплементацији ЛПА, организоваће едукацију најпре за шест изабраних пилот градова и општина Србије, а потом и у осталих 15 где је усвојен Локални план акције за децу. Циљ је да се кроз заједничко деловање са локалним тимовима активности усмере на унапређење права деце у ризику и сукобу са законом. Едукације ће подразумевати јачање капацитета за препознавањем фактора ризика, превенцијом и промовисањем права деце у сукобу са законом, али и деце из ризичних група која би по свим показатељима могла доћи у ову категорију. Фокус ће бити и на унапређењеу развоја локалних услуга социјалне заштите за ову децу .

Након сагледавања ситуације у ЛПА градовима и општинама Србије, у оквиру ове проблематике обухваћене локалним плановима за децу, организација „Емити“ ће заједно са УНИЦЕФ-ом припремити пакет обуке који ће у највећој мери одговарати идентификованим потребама локалних тимова по приоритетним областима.
 
На састанку у Ваљеву је закључено да је од изузетне важности превентивно деловање и да та примарна активност са провереним методама, мора да обезбеди најбоље резултате у раду са децом из ризичних група, како не би били у групи оних који су су сукобу са законом. "То је најбољи пут ка унапређењу положаја деце у локалним заједницама и у реализацији овог циља морају активно учествовати све релевантне институције", оцењено је у Ваљеву.

Leave a Comment