Британска амбасада јуче у Ваљеву у својој другој Pop-Up амбасади

Почетак » Британска амбасада јуче у Ваљеву у својој другој Pop-Up амбасади » Актуелно » Британска амбасада јуче у Ваљеву у својој другој Pop-Up амбасади

Британска амбасада jе јуче отворила своју другу „Pop-Up“ (покретну) амбасаду у Ваљеву у просторијама Галерије Народног музеја.  Заједно са локалним партнерима су организовали низ активности и акција, како би грађанима Ваљева приближили рад Британске амбасаде, као и значај британско-српских дипломатских односа.

„Покретна амбасада“ је била симболички смештена у згради Народног музеја у Ваљеву, јер су ту сачувани предмети који сведоче о личностима и догађајима важним за заједничку историју Србије и Велике Британије (на пример, Болнице шкотских жена, Флора Сентс, доктор Вилијам Хантер, владика Николај Велимировић итд.)

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф је отворио „Pop-Up“ покретну амбасаду у Ваљеву и том приликом истакао: „Отварамо у Ваљеву другу покретну амбасаду. Ми смо веома задовољни што смо у Ваљеву, јер за нас је Ваљево један веома важан град и имамо историјске везе из периода Првог светског рата, када су овде радиле наше болничарке. Ваљево је важан регионални центар у Србији, а за мене као амбасадора Велике Британије данас је тачно пет година како сам у Србији и ово је прилика да упознам грађане Ваљева. Важно је да имамо прилику да се виђамо са грађанима у различитим градовима по Србији. Надам се да ће ово бити једна добра прилика да ми грађанима Ваљева представимо рад британске амбасаде и уједно обележимо 5. јун Светски дан заштите животне средине. Данашње теме нису само историјске, грађанима Ваљева ће се данас представити и две британске компаније, „Соларго“ са машином за рециклажу и „Унилевер“ која ће поклонити граду више табли са еколошким порукама. Овде поред мене је ваша суграђанка Андреа Ненадовић, која је амбасадорка на један дан и која ће заједно са мном радити као амбасадорка Велике Британије у Србији данас у Ваљеву“, истакао је у свом обраћању приликом отварања амбасадор Киф.

Ваљевка, Андреа Ненадовић, ученица другог разреда Медицинске школе је изабрана на конкурсу „Бити амбасадор на један дан“ да асистира британском амбасадору у његовим дипломатским дужностима. Андреа је помагала амбасадору Денису Кифу у свим дневним дужностима.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић са сарадницима  је угостио амбасадора и представнике Амбасаде Велике Британије.

Британски амбасадор Денис Киф је честитао младој Ваљевки што ће му данас бити од велике помоћи и истакао да основ програма чине историјске везе Британије и града Ваљева.

„Ми смо почаствовани што сте дошли данас код нас, захвални смо британским лекарима и болничаркама које су лечиле српски народ од пегавог тифуса и које су практично дале своје младе животе овде у Србији. То је био један изузетно трагичан период у Првом светском рату. Захвалност српског народа британским савезницима је изузетно велика“, рекао је градоначелник Гвозденовић. Градоначелник је упознао госте да је градска Скупштина донела одлуку да пет улица у Рађевом Селу понесе имена британских лекара и британских болничарки. Улице ће добити имена  по др Елси Инглис, Евелин Хаверфилд, др Елизабети Рос, Флори Сентс и Оливи Кинг.

Након обиласка улица у Рађевом Селу гости су посетили Историјски архив, где је организован програм посвећен активисткињама Болница шкотских жена. У дворишту Архива , где је у време Великог рата била смештена једна од ратних болница, амбасадор велике Британије Денис Киф је испод посађеног дрвета захвалности открио спомен-таблу посвећену др Елси Инглис и особљу организације Болнице шкотских жена, која је пружала несебичну помоћ српском народу.

„Ове жене спајају нашу историју и наше градове. Током Првог светског рата били смо савезници и делили заједничке вредности. Оне су важне за нас и данас“, истакао је амбасадор Киф.

Др Елси Инглис, као велики хуманиста била је оснивач органиизације Болнице шкотских жена, која је имала своје испоставе у Ваљеву, Крагујевцу, Младеновцу и Лазаревцу. Због њеног хуманитарног рада током рата у Србији су је звали и  „Српска мајка из Шкотске“.

У Ваљевској гимназији су биле организоване две дебате – на тему екологије и грађанског активизма младих.

Амбасадор је посету граду Ваљеву завршио сађењем украсног дрвета на травњаку код Ваљевске гимназије, заједно са младом амбасадорком Андреом.

Амбасадорка Андреа Ненадовић је накратко видела какве су све дипломатске обавезе.“Било је изузетно занимљиво, али и напорно. Цео дан сам била са амбасадором Кифом и видела како све то функционише на један дан. Задовољна сам што сам била део тима и морам нагласити да има пуно посла, али ћу ипак размислити о дипломатији“, истакла је Андреа.

Модерни дипломатски концепт Pop-Up (покретне) амбасаде започео је 2016. године када је један швајцарски амбасадор, у циљу приближавања људи једних другима и самим тим грађења нове врсте билатералних односа између две државе. Од тада наше колеге дипломате широм света развијају даље овај концепт како би подстакли квалитетну и отворену комуникацију и нове формате рада у дипломатији.