Челници града о седницама Скупштине, државној помоћи и Закону о буџетском систему

Почетак » Челници града о седницама Скупштине, државној помоћи и Закону о буџетском систему » Вести » Челници града о седницама Скупштине, државној помоћи и Закону о буџетском систему
О дешавањима на седницама Скупштине града, одржаним 4. и 7. јула, извештају о проценама и надокнадама штета од поплава, као и најаве измена Закона о буџетском систему, биле су теме данашње конференције за новинаре, коју су одржали заменик градоначелника Ваљева Жарко Ковач и Драган Јеремић, директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева.
 
Они су најавили да ће од сада представници града Ваљева и јавних предузећа, редовно држати конференције за новинаре. На тај начин ће правовремено бити саопштаване активности руководства града, како би се спречила погрешна тумачења и ширење дезинформације, рекао је заменик градоначелника.
 
“Нисмо задовољни током и догађајима на седницама Скупштине града, које су одржане 4. и 7. јула, али смо задовољни што су усвојене најважније тачке дневног реда, од којих и најзначајнија- ребаланс буџета града Ваљева. Ова тачка је била у функцији тачке која је дефинисала програм хитних санација, а то су интервенције на локалним путевима и на инфраструктури у граду и у селима, како би нашим грађанима олакшали комуникацију, саобраћај, транспорт и живот. Нису усвојене две тачке и то због наших пропуста, јер нисмо имали у том тренутку скупштинску већину. Извињавамо се грађанима због немилих догађаја и енергично ћемо се трудити да се у наредном периоду, изменом пословника о раду, овакве немиле сцене више не понове. Од Скупштине је направљено нешто што није репрезент тога како је уређен и како функционише систем градске власти у Ваљеву. Град има уређен систем и уређене службе и сви органи града функционишу, уз одређене пропусте, које ми прихватамо.
 
Оно што је важно је да и за време ванредне ситуације, а и сада, није угрожен ниједан витални градски систем и да град не изгледа онако како изгледа Скупштина. Није угрожено финансирање ниједног буџетског директног или индиректног корисника. У граду је уложен велики рад за спровођење свих тачака дневног реда, иза којих су озбиљне активности које се рефлектују директно на живот грађана”, рекао је заменик градоначелника. Он је најавио да ће због обимности материјала који се обрађује, седнице бити одржаване у периодима од 45 дана, јер је то период у коме може да се квалитетно припреме материјали и испуне све обавезе према другим институцијама.
 
Урађена је финална процена штета, коју је град Ваљево претрпео у мајским поплавама и она износи 1.129.433.000 динара. У буџету града је одвојено 127 милиона динара за хитну санацију најугроженијих објеката, саопштио је заменик градоначелника и додао:
 
“Оно што је наше, ми смо учинили. Обезбедили смо новац, изменама позиција буџета Града и Дирекције. Што се тиче помоћи грађанима у  другим доменима, држава је преузела на себе надокнаде штета на стамбеним објектима, штета на привреди и пољопривреди. Иако је планирано да Путеви Србије раде комплетну санацију путева, а како, још није урађена ни санација регионалних, а камоли локалних путева, град Ваљево је отпочео са хитним санацијама локалних путева. Код нас је велика штета на магистралним и регионалним путевима, на регулисанон подручју реке Колубаре и ту процену су радили републички органи.
 
Држава припрема закон, који треба да реши трајање тендерске процедуре. Без закона који ће скратити тендерску процедуру, ми не можемо искористити средства која смо обезбедили Дирекцији. Има различитих тумачења када ће тај закон бити донет. Држава се сада определила да ће законско решење бити државна помоћ угроженима у елементарним непогодама. Неће се радити о надокнади штете, већ о државној помоћи. Онима којима су објекти сруштени, они ће бити изграђени. Онима којима су објекти оштећени биће додељена новчана надокнада, онолико колико држава буде у свом фонду имала новца. То је последња информација са састанка Сталне конференције градова и општина, који је јуче одржан и на коме је био директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић.
 
У пољопривреди је већ помагано доделом семенског материјала и горива, а држава још није одредила начин на који ће помоћи привредницима који су претрпели штете у поплавама”, рекао је Жарко Ковач.
 
У припреми је нови Закон о буџетском систему, рекао је на данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника Жарко Ковач, који је подсетио да се прошле године одлукама о буџету Републике Србије, Ваљево нашло у групи градова који су ускраћени за озбиљан износ средстава и да је градски буџет смањен за око 200 милиона динара.
 
“Нови предлог Закона о буџетском систему је на истом трагу, тако да ће бити смањени буџети градова и општина, како би се очувао буџетски систем Србије. Говори се о два озбиљна аспекта, а то је да се приходи буџета по основу фонда зарада, смање у односу 70% граду, а 30% држави. По досадашњим одлукама граду припада 80%, а 20% држави. То је озбиљно смањење. Износ трансфера које Република даје локалној самоуправи планирано је да се смањи за око 10%. То су озбиљна смањења и око планирања инвестиција и код функционисања јавног система свих буџетских корисника и живота. Ако тај закон буде усвојен у овом облику, градови ће имати смањење својих буџета, док ће се буџети мало повећати угроженим општинама и општинама са малим бројем становника”, рекао је заменик градоначелника Ваљева.
 
Драган Јеремић, дирeктор градске Дирекције се осврнуо на сам ток седнице Скупштине града, који је по њему бацио сенку на важне одлуке, попут ребаланса буџета града, а самим тим и буџета Дирекције.
 
“Оно што је врло похвално је то да су и одборници опозиционих странака схватили важност ове тачке и максимално је подржали.
 
На Скупштини смо усвојили само један од предуслова да грађанима олакшамо муке, које су настале услед поплава. Без закона о поплавама који се очекује већ два месеца, ова средства су мртво слово на папиру. Ми се надамо да ће следеће недеље бити усвојен тај закон, како би могли да предузмемо даље кораке у санацији 190 локација и 24 моста, а већ сте информисани о томе шта смо предузели у санацији речних корита. Ми смо већ одрадили посао на 98 локација и начин плаћања урађеног посла је усвојен на самој Скупштини”, рекао је Јеремић.
 
Он је нагласио да грађани морају да буду свесни да се ради о помоћи, а не о обештећењу и да све одлуке о томе доноси држава, а да су локалне самоуправе извршиоци тих одлука.
 
“Као град не можемо да одговоримо на садашње силне захтеве грађана и да им помогнемо у комуникацији, убирању летине, све док држава не донесе закон. Стамбени објекти нису у ингеренцији Дирекције и ми можемо само да координирамо и искористимо наш стручни капацитет како да се штете што боље процене и ти извештаји пошаљу за Београд.
 
Град Ваљево је град који није пријавио ниједан објекат више, што се дешава у многим градовима. Све што смо пријавили, пријавили смо тачно онако како јесте. Добили смо и похвалу из Београда да смо били изузетно коректни. Нисмо ништа слагали, нити предимензионирали. Надзори који су долазили из Београда су чак и увећали те наше цифре. Покушај неких одборника и политичких опција да дезавуишу рад локалне самоуправе, не стоји. Још једном се извињавам грађанима Ваљева због баналних грешака које произилазе из сабирања, што не сме да се понови. Те грешке не треба предимензионирати и правити од њих међународну заверу да је неко намерно погрешио или да хоће нешто да ућари. Ради се само о техничким грешкама. Од сада ће се градска власт чешће обраћати јавности са јасним информацијама и чињеницама, не би ли спречили манипулације одређеним информацијама. Ми смо ту да помогнемо грађанима и у служби смо грађана и нама не требају посредници, нити браниоци”, закључио је Драган Јеремић.
 
 
 
 

Leave a Comment