„Черозфрут“ заинтерсован за улагање у производњу малине

Почетак » „Черозфрут“ заинтерсован за улагање у производњу малине » Вести » „Черозфрут“ заинтерсован за улагање у производњу малине
 
Чешка фирма „Черозфрут“, која се бави дистрибуцијом воћа и поврћа у највеће европске трговинске ланце, међу којима је и белгијски „Делез“, заинтересована је да уложи у производњу малина у ваљевском крају, као и да откупљује веће количине свежих шљива, речено је на данашњем састанку представника ове фирме и града Ваљева.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да је Ваљево заинтересовано за сваки вид сарадње, пре свега у области аграра. Он је нагласио да постоји дуга и плодоносна сарадња са Чешком, између осталог и у изградњи градске Топлане и топлификацији Ваљева.
 
„Истакао бих добру сарадњу са Владом Чешке и Чешком развојном агенцијом, у разним областима, од којих су најзначајније финансирање изградње градске Топлане и топлификација Ваљева. Град Ваљево има пакет пореских олакшица за инвеститоре и мере подстицаја за све који су спремни да улажу у ваљевску привреду“, рекао је градоначелник.
 
„Сматрам да је Чешка земља у којој можемо да нађемо партнере и која може да помогне Србији у ономе што јој највише треба, а то је запошљавање. Фирма „Черозфрут“ већ послује у нашој земљи, а данас смо разговарали о формирању нових засада и о промени начина производње. Разговарали смо о „Србијанки“ и ми, као град, ћемо предложити Влади Србије да ова компанија управља „Србијанком“ , док се не реши судски спор са претходним власницима. Овај систем би био сличан систему који је усвојен у смедеревској „Железари“. Компанија „Черозфрут“ се највише бави прерадом воћа и поврћа и част нам је што су наши гости, јер се ради о озбиљној фирми која има 450 милиона евра промета“, рекао је Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, путеве и изградњу Ваљева“.
 
Јан Хњилица, директор „Черозфрута“ рекао је да је ова фирма једна од највећих у Централној Европи у продаји, увозу и извозу воћа и поврћа и да намеравају да у оквиру пилот пројекта у ваљевском крају финансирају изградњу пластеника и система наводњавања, као и набавку садница малине на површини до 2 хектара.
 
„То би био први корак сарадње, јер смо заинтересовани за увоз значајних количина најквалитетније малине, коју пласирамо по највећим европским маркетима. Радимо у Средњој, Јужној и Источној Европи. Имамо добре контакте у Србији у којој купујемо лубенице и шљиве. Заинтересовани смо да направимо контакт и са Ваљевом у вези са малином. Желимо да направимо и један пилот пројекат- инвестицију за тестирање производње малине. Пластеници из Мађарске би били постављени на 1 до 2 хектара, набавили би малину „полку“ из Пољске, која даје највеће приносе по хектару. Данас ћемо имати сусрете са највећим произвођачима шљиве и малине из Ваљева. Заинтересовани смо да откупљујемо и транспортујемо одавде свежу малину. Ако уложимо овде новац, а ради се о износу до неколико стотина хиљада евра, сигурно ћемо имати интересовање да откупимо све што се произведе у тим пластеницима“, рекао је власник „Черозфрута“.
 
Након састанка са руководством Ваљева, гости из Чешке су се састали са пољопривредним произвођачима и највећим откупљивачима воћа из овог краја. Потом су обишли и постројење фабрике „Србијанка“.
 
 

Leave a Comment