Чешка помаже развојне пројекте Ваљева

Почетак » Чешка помаже развојне пројекте Ваљева » Вести » Чешка помаже развојне пројекте Ваљева

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић потписао је у уторак 30. септембра уговоре о реализацији два нова пројекта које ће финансирати Влада Чешке Републике са око 600.000 евра.
Кроз реализацију пројекта о проширењу капацитета снабдевања питком водом у регији Боричевац и пројекта снабдевања водосистема Лелићки карст који обухвата села у области бране и хидроакумулације „Ровни“, настављена је вишегодишња успешна сарадња између две земље.
Реализација нових пројекта у Ваљеву подразумева изградњу постројења за пречишћавање воде чиме ће бити обезбеђено уредно водоснабдевање више од 8000 становника лелићког краја, мештана села Стубо и Ровни, околине Боричевца,Царића и Бобије, као и 10.000 станиовника приградских насеља који гравитирају овом подручју.Осим црпних станица, дограђње резервоара на Боричевцу и Царићу, пројектом је планиран и магистрални цевовод, који ће обезбедити трансфер питке воде до крајњих потрошача.Обједињавањем у јединствен даљински систем надзора и управљања водоводном мрежом, оствариће се уштеде воде од најмање 20%.
„Србија је важан партнер Чешкој Републици,не само у спољној политици, већ и у економији и финасирању развојне помоћи. Трећина од укупног броја пројеката, који су предвиђени да се реализују у Србији до 2010. године,биће пројекти из области заштите животне средине. Ваљево је већ годинама уназад прави пример добре праксе. Тај статус је стечен кроз изузетно успешну реализацију неколико пројеката које је финансирала Влада Чешке Републике“, истакао је овом приликом Сватоплук Чех, шеф Економског одељења Чешке Амбасаде у Београду.
Свечаном потписивању уговора о реализацији два нова пројекта, присуствовали су поред осталих и Михајл Паствински из Министартсва за заштиту животне средине Чешке Републике, Јозеф Пикола, директор компаније „ВХС“ из Брна и Александар Весић, помоћник министра животне средине и просторног планирања Владе Републике Србије са сарадницима.
У оквиру програма овом посетом је и формализован пројекат „Изградње ефективног система грејања на даљину“, који је Влада Чешке подржала учешћем у опреми и монтажи вреловодне мреже.
 

Leave a Comment