Чешка развојна агенција задовољна радовима у Ваљеву

Почетак » Чешка развојна агенција задовољна радовима у Ваљеву » Вести » Чешка развојна агенција задовољна радовима у Ваљеву
Радови на изградњи крака од градске Топлане до Болнице, у дужини од два километра, приводе се крају. Ове радове, које већим делом  финансира Чешка развојна агенција, обишли су данас представници Агенције Никол Махова, Јан Павлик и Роман Камарит. Од идуће грејне сезоне, градска Болница ће, поред прикључења на топловод, добити и подстаницу, којом ће бити омогућено да се вода из гео-термалног извора који се налази у кругу Болнице, користи и у летњем периоду, чиме ће се значајно уштедети на енергентима, јер котларница лети неће морати да ради.
Такође, вода из гео-термалног извора, температуре 34 степена, већ  се сада користи за пуњење базена у Центру за рехабилитацију, што показује колико је једна оваква инвестиција важна за Ваљево и примењива у разним областима.
 
Делегацију из Чешке данас је примио градоначелник Ваљева са сарадницима, који се и овом приликом захвалио Влади Чешке, надлежном министарству и Агенцији за развој,  као и чешким фирмама „ВХС Брно“ и „Мевос“ на инвестицији која је и у еколошком и финансијском смислу значајна за Ваљево.
 
„И овај пројекат је потврда досадашње добре сарадње Србије и Чешке. Бројне реализоване инвестиције у Ваљеву су побољшале услове живота суграђана у областима водоснабдевања, грејања и одлагања отпада. Изградњом вреловодне мреже до Болнице, средствима града су финансирани прикључци за будуће повезивање на топловод великих насеља „Збратимљени градови“ и „Милорада Павловића“. Ми ћемо и у наредном периоду кандидовати пројекте из области водоснабдевања и енергетске ефикасности,  не само у Ваљеву, већ и на Дивчибарама. Начелно је спомињана могућност изградње Фабрике за пречишћавање отпадних вода на Дивчибарама, чиме би се решио озбиљан еколошки и здравствени проблем у овом туристичком месту“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Представница Чешке развојне агенције Никол Махова је изјавила  да су досадашњи пројекти у Ваљеву реализовани квалитетно и на време и да спадају међу најуспешније пројекте ове Агенције.
 
„Захваљујемо се Граду Ваљеву на успешно реализованим пројектима и надамо се да ће и наредни послови који нас очекују, а то је коришћење гео-термалне бушотине, њено повезивање и развођење унутар болничког комплекса, као и завршетак Трансфер станице, бити квалитетно урађени“, рекла је Никол Махова.
 
Представници Чешке развојне агенције, као и амбасаде Чешке обишли су гео-термални извор, котларницу и базен у Центру за рехабилитацију, као и трасу куда је прошао цевовод којим ће се Болница прикључити на Топлану.
 
Чешка развојна агенција инвестирала је у топлификацију Болнице 400.000 евра, Град Ваљево 200.000, а Министарство животне средине 140.000 евра.
 
Гости су имали прилике и да обиђу и увере се у квалитет радова на изградњи Трансфер станице. Трансфер станица, која се налази у близини рециклажног центра, иза индустријске зоне у Горићу,  прави се захваљујући донацији од 400.000 евра Чешке развојне агенције, Еко фонда Србије са 32.000.000 динара и из буџета Града Ваљева са 20.000.000 динара.

Leave a Comment