Чешки експерти у посети Ваљеву

Почетак » Чешки експерти у посети Ваљеву » Вести » Чешки експерти у посети Ваљеву
Поводом пројекта дела топлификације Ваљева, на траси од ваљевске Топлане до Здравственог центра, одржан је састанак руководства града Ваљева, Здравственог центра Ваљево и градске Топлане са представницима Амбасаде Чешке Републике и експерти Чешке развојне агенције (ЧРА).
 
Повод њихове посете Ваљеву била је припрема три пројекта, од којих је један везан за прикључење ваљевске Болнице на систем даљинског грејања. Овај пројекат подразумева и изградњу вреловодне мреже и топловодних подстаница у кругу Болнице, из средстава донције чешке Владе. Разговору су присуствовали градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, директор ЈКП „Топлана“ Драган Деспотовић, директор Здравственог центра Ваљево прим. др Илија Трипковић, директор ЈКП „Водовод Ваљево“ Селимир Манојловић и Тијана Тодоровић, начелник Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Градске управе.
 
Приликом обиласка котларнице ваљевске Болнице гости су констатовали да је прикључење ове установе на градску Топлану неопходно из више разлога, а један од њих свакако је и смањење аерозагађења. У току је припрема документације, а пројекат би требало да се реализује у наредних годину и по дана.
 
Експерти ЧРА су рекли да имају велико искуство на сличним пројектима и да је њихов план да се након обиласка ваљевске Болнице и Топлане, договоре о даљим корацима на реализацији овог пројекта.
 
Драган Деспотовоић, директор градске Топлане упознао је госте из Чешке са техничким детаљима и захвалио се на другој по реду донацији из Чешке Републике, која се односи на топлификацију Ваљева. Деспотовић је рекао да пројекат има, пре свега еколошку компоненту, јер је од 2007. до 2010. године од 80 постојећих, угашено 40 локалних и блоковских котларница у Ваљеву, што је у значајно смањило загађење ваздуха у граду.
 
„Изграђено је 13 км вреловодне мреже и прикључено 80 топлотних подстаница на систем даљинског грејања у Ваљеву. Један од важних аспеката је и гашење котларнице у Болници, с обзиром на стање опреме и старост котлова. Сва пројектна документација за ове радове је завршена и што се тиче документације, радови могу одмах да почну“, рекао је Драган Деспотовић.
 

Leave a Comment