Честитке грађанима Ваљева за предстојеће празнике

Почетак » Честитке грађанима Ваљева за предстојеће празнике » Вести » Честитке грађанима Ваљева за предстојеће празнике
Традиционални новогодишњи коктел Града Ваљева одржан је данас у Холу центра за културу и окупио је представнике републичких и градских установа, војске, полиције, одборнике, као и угледне привреднике. Градоначелник Станко Терзић, у пратњу заменика Жарка Ковача и помоћника Милорада Илића је  изразио наду да ће предстојећа година бити боља и успешнија од године на измаку, пожелевши свим присутним срећне предстојеће новогодишње и божићне празнике. 
 
“Била је изузетно тешка година и за наш град и за нашу државу, као и за већину градова у Србији. Дуго сам у овом послу и не памтим овако тешке године. Тешке су биле 1991. када су погинули млади Ваљевци због грађанског рата у бившој СФРЈ, затим 1993. – година хиперинфлације и 1999. када је током НАТО бомбардовања на Ваљево испаљено 213 пројектила. Надам се да се оваква година више неће поновити, јер је она захтевала огромне напоре и државе и градова, да се штете што пре отклоне и да се живот стабилизује и нормализује.
 
Прошле године када смо се овде срели уочи новогодишњих празника, рекао сам да је у Ваљеву специфична ситуација. Тада смо усвојили буџет без подршке највеће владајуће странке СНС и највеће опозиционе ДС. На жалост, 28. фебруара смо направили нову коалицију, нико због тога није био срећан. Знали смо да та одлука може да има далекосежне последице, али морали смо да уважимо просту чињеницу, да неко ко не подржава буџет, не може да остане у коалицији. Имали смо обавезе према оним људима који су нас подржали за буџет. То је била тешка и изнуђена одлука и ми смо били свесни да ће то оставити трага. 
Десило се много ствари, мимо политике, које су нам отежале годину. 24. априла смо имали прве поплаве и ниједна наша река се није излила зато што смо на време прочистили Љубостињу, Перајицу, Црнобару, Кривошију, Колубару. Тадашњи министар пољопривреде Гламочић је рекао да је Ваљево једини град који је обишао, а чије се реке нису излиле. Изненада је потом 3. 
маја преминуо мр Селимир Манојловић, помоћник градоначелника Ваљева и мој најближи сарадник, друг, колега, човек који је са толико енергије и преданости био посвећен послу. То је ненадокнадиви губитак за његову породицу и на све нас је оставило дубок траг.
 
После тога смо 14. и 15. маја имали поплаве, када је пало 200 литара кише по квадратном метру. Последице су тешке и штете се процењују на преко милијарду динара, не рачунајући урушено корито реке Колубаре. 
 
Захваљујем се заменику градоначелника Жарку Ковачу, који је месец и по дана успешно координирао све активности, када сам био одсутан због болести. 
 
Заједнички смо кренули да отклањамо последице поплава. Имали смо подршку Републике за изградњу кућа, Град је обезбедио 52 милиона динара за отклањање првих последица поплава. Морали смо да урадимо ребаланс буџета и да се одрекнемо неких важних инвестиција – школе у Брђанима, Дома војске, како би та средства усмерили у отклањање последица поплава. 
 
Ситуација је почела да се стабилизује од септембра када су повећане привредне активности што смо осетили кроз повећање прилива средстава у буџет, пре свега пореза на зараде, што је охрабрујуће.
 
Захваљујући донацији Јапана почела је санација корита Колубаре, затим је почела изградња кућа, уз помоћ Путева Србије обновили смо путну инфраструктуру. Мислим да смо ову годину, упркос свему, успешно привели крају. За мене је изузетно значајно што је за помоћника градоначелника постављен Милорад Илић, који је био председник општине осам и по година и за време чијег мандата је доста урађено у Ваљеву.
 
Имали смо изузете културно-историјске манифестације током лета и јесени. Ниједан град у Србији није обележио 100 година од Првог светског рата, као што је то урадило Ваљево са представом „Мишићи“, документарним филмом „Ваљевска болница“ Слободана Раковића. Академију је режирао наш Ваљевац Петар Станојловић о седници заседања владе, којој је председавао престолонаследник Александар, у Ваљеву пре сто година. Имали смо изузетан 30. Џез фест, уз учешће реномираних музичара са овог подручја, као и „Тешњарске вечери“. Такође, “Модерна галерија“ је још једном потврдила да је престижна институција културе“ , рекао је градоначелник.
 
Резимирајући догађаје из године на измаку градоначелник Терзић је, нагласивши да су све обавезе према буџетским корисницима за 2014. измирене и да је Ваљево пример града који годинама обезбеђује стабилно и редовно функционисање свих корисника буџета. Уз наду да ће наредна година бити боља, градоначелник је истакао да је усвојени буџет за предстојећу 2015. годину првенствено реалан, јер даје одговор на проблеме са којима се суочавамо:
 
“Развојну димензију града Ваљева не може да обезбеди сам град. То може само Република, као у време од 1997. до 2000. када је Ваљево било највеће градилиште у Србији. Не смемо да заборавимо људе који су нам тада помогли, пре свега Миломира Минића, Алексу Јокића, Животу Ћосића, као и Милутина Мркоњића, који нас је несебично помагао и 2000. као и протеклих година. И поред мање новца у градској каси наставићемо са отклањањем последица од поплава, инфраструктурне радове, школу у Брђанима, реконструкцију горњег дела Карађорђеве улице, тражићемо решење за Дом војске, у фебруару ћемо отворити балон у Петници. Уз већу упосленост на комуналној инфраструктури, очекујем да ће бити ангажоване и наше грађевинске фирме. Истовремено ћемо се трудити да сачувамо постојећа радна места и да отворимо нова. Верујем да ћемо идуће године уобличити Индустријску зону и да ћемо добити нове фабрике, које ће радити и за „Горење“ и за друге фирме. Очекујемо и да ће „Лидл“ кренути са њиховом инвестицијом код „Крушика“. Очекујем да ћу имати вашу подршку, као што сам имао свих претходних година. Свима се захваљујем на успешној сарадњи. Грађанима Ваљева честитам предстојеће празнике, желим им добро здравље и да нам се ова година више не понови“, закључио је градоначелник Терзић.
 

Leave a Comment