Четири милиона за избеглице и расељена лица у Ваљеву

Почетак » Четири милиона за избеглице и расељена лица у Ваљеву » Вести » Четири милиона за избеглице и расељена лица у Ваљеву
 
 
 
У Палати „Србија“ у уторак, 8.јуна, потпредседник Владе др Јован Кркобабић уручио је градоначелницима и председницима 60 градова и општина Решења о исплати новчане помоћи намењене интеграцији избеглица и побољшавању животних услова интерно расељених лица.
Опредељена средства, у износу од 1,3 милиона евра, издвојена из буџета РС, обезбедиће куповину 310 пакета грађевинског материјала за завршетак започетог и адаптацију неадекватног стамбеног објекта и доделу 165 грантова намењених економском оснаживању избеглих и интерно расељених лица.
У име града Ваљева свечаности су присуствовали председник Скупштине града Горан Лучић и повереник за избеглице комесаријата у Ваљеву Саша Исидоровић.
Тим поводом, на данашњој конференцији за новинаре Саша Исидоровић је рекао да је граду Ваљеву припало близу четири милиона динара, односно, 2,6 милиона грађевинског материјала за завршетак започетих и адаптацију неадекватних стамбених објеката и 1,3 милиона за економско оснаживање породица. Реч је о четвртој транши новчане помоћи издвојене у циљу пружања подршке општинама и градовима који су се активно укључили у решавање проблема избеглих и интерно расељених лица на својој територији. Све општине и градови којима су додељена средства, издвојиле су из својих буџета 10% вредности опредељених средстава за ове намене.
Он је нагласио да је Ваљево у врху лествице градова по питању прилива средстава из Републике. Од 126 општина и градова, Ваљево је међу 84 града који су усвојили акционе планове за решавање проблема избеглих и интерно расељених лица. У склопу тога, од краја 2009. године до данас, за Ваљево је издвојено 11,3 милиона динара и на тај начин укупно 50 породица је добило могућност за стицањем “крова над главом“ и започињање сопственог бизниса, док ће за једну породицу са Косова и Метохије бити обезбеђено сеоско домаћинство.
Свечаности поводом уручивања Решења су присуствовали представници Делегације Европске уније у Србији, УНХЦР-а, Међународне организације за миграције, Организације за европску безбедност и сарадњу и Комесаријата за избеглице.

Leave a Comment