Четири позоришне представе на овогодишњем „Абро фесту“

Почетак » Четири позоришне представе на овогодишњем „Абро фесту“ » Актуелно » Четири позоришне представе на овогодишњем „Абро фесту“

Од 22. до 28. септембра, у продукцији Градског позоришта “Абрашевић”, биће одржан једанаести по реду “Абро фест”.  На данашњој конференцији за новинаре најављена су четири нова позоришна остварења.

“Абро фест” у четвртак , 22. септембра отвара премијера социјалне драме чувеног писца Артура Милера “Смрт трговачког путника” у режији Мирослава Трифуновића. У овој представи играју : Катарина Вићентијевић, Бранко Антонић, Милош Лаловић, Угљеша Спасојевић, Љубивоје Бубе Марковић, Горанка Калембер Лучић и Божидар Милић.

Вишегодишња креативна сарадња са београдским Факултетом драмских уметности биће настављена у петак, 23. септембра представом Александра Галина “Аудиција”. Ова трагикомедија савременог руског аутора, коју изводи десетак младих и талентованих академаца, учествовала је на овогодишњем “Стеријином позорју”.

Премијера представе “Кус петлић” по тексту Аце Поповића биће одиграна у понедељак, 26. септембра. У овој фарси сјајног српског писца играју : Маријана Андрић, Стефан Трифуновић, Катарина Корша, Никола Јездић, Никола Илић и Богдан Трифуновић. режија је колективна, а сценографију и костимографију, као и  за премијеру представе “Смрт трговачког путника”, потписују Душан Арсенић и Бранка Шишиначки Обрадовић.

У среду, 28. септембра Фестивал “затвара” драма Горана Стефановског  “Чернодрински се враћа кући” у извођењу студената завршне године глуме на Академији уметности у Новом Саду. Режија : проф. Љубослав Мајера.

Град Ваљево је од ове године „Абро фест“ уврстио у сталне градске манифестације и издвојио 500.000 динара за реализацију фестивала. Тиме је веома задовољан Дејан Богојевић, члан Градског већа задужен за културу, који је позвао Ваљевце да у што већем броју испрате овај естивал.

„Верујем да је иза нас време када је „Абро фест“ прекидан и када није могао да буде одржан. Верујем да ћемо идуће године обезбедити још већа средства за одржавање овог фестивала. Треба подржавати све оно што раде уметници у нашем граду. Приоритет треба да имају овако квалитетни програми“, рекао је Дејан Богојевић.

Редитељ Мирослав Трифуновић, који је и уметнички директор Фестивала, захвалио се граду Ваљеву што је направио корак и овај фестивал превео из конкурсне, пројектне форме у форму сталне градске манифестације, која омогућава стабилност.

„Обраћам се оним људима који знају колико значи доћи на ваљевску представу, на ваљевски фестивал, на ваљевску продукцију за опстанак идентитета града, културе и живота. Ово је одбрана сопственог града и културног идентитета сопственог града, када подржавате нешто што се у вашем граду производи. То је аутентичност града и не може се поредити ни са чим што се доводи у град. Замислите колико би нам било лакше, када би овај новац који смо добили, поделили на четири представе. Ми бисмо данас уживали чекајући да нам гости дођу, уместо што смо се два месеца борили за сваки минут проба и елемент декора. Још увек верујем да Ваљево има људе који препознају труд и напор. Ваљево има културне заљубљенике, који ће од четвртка бити заједно са нама и одбранити Фестивал и на тај начин означити почетак позоришне сезоне у Ваљеву. Ово је један мали, ваљевски БИТЕФ, који најављује почетак, надам се, успешне позоришне сезоне“, рекао је Мирослав Трифуновић.

Он је нагласио да у представама учествује и десет Ваљеваца који раде у еминентним београдским кућама, од којих је четворо завршило Факултет драмских уметности у Београду, а шесторо Академију уметности у Новом Саду. „У глумачком ансамблу су и већ добро познати ваљевски глумци Бранко Антонић, Горанка Калембер Лучић и Љубивоје Бубе Марковић, од којих млади глумци могу много да науче“, рекао је Мирослав Трифуновић.

Бранко Антонић, продуцент „Абро феста“ и глумац, је нагласио да је ово фестивал који се базира на ентузијазму:

„Цела позоришна екипа воли, најпре, позоришну уметност, „Абрашевић“, ову сцену, овај град и због тога опстаје фестивал. Ипак, ентузијазам није бескрајна категорија и уколико се не учврсти фестивал наредних година и уколико не буде имао све већу подршку, доћи ће до његовог урушавања, што нико од нас не жели. Мислим да ће публика бити задовољна. Фестивала не би било без нашег генералног спонзора, а то је „Ваљевска пивара. Помогле су нам и фирме „Босис“, „Еуропром“, „Дунав осигурање“, „Молер“, „ресторан „Краљевић Марко“ итд.

„Ово је показна вежба да Ваљево може да има стално позориште са сталним репертоаром, које би радило по пројекту, као „Абро фест“. Могуће је имати професионалну сцену, не професионално позориште које је веома скупо“, закључио је Бранко Антонић.

Карте су у продаји од 20. септембра на билетарници Центра за културу. Цена појединачне улазнице је 250 динара, а компет улазница  (све четири представе)  кошта 700 динара.