Четврти дани сремуша

Почетак » Четврти дани сремуша » Актуелно » Четврти дани сремуша

Четврти дани сремуша под слоганом „Здраво, чисто, лековито“ биће одржани у недељу 13. маја код школе и дома у Доњем Таору, најавили су организатори на данашњој конференцији за новинаре. Мештани повленског села Доњи Таор, у чијем се атару налази изузетна природна атракција, Таорска врела, основали су удружење „Заштита природе Доњи Таор“ и покренули туристичку манифестацију- Дани сремуша, засновану на вредностима ове здраве самоникле биљке и њеном изобиљу на Повлену.

Организатори манифестације која поприма традиционални карактер су Удружење „Заштита природе Доњи Таор“ ,Туристичка организација „Ваљево“, Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ и Клуб „АРС Нова“ Ваљево. Генерални покровитељ сремушијаде је град Ваљево.

Директорка Туристичке организације, Ана Марковић најавила је богат програм на овогодишњој манифестацији. Она је истакла да ће већ 5. маја бити одржана промоција Дана сремуша у ресторану „Златибор“ у Ваљеву, а 9. маја одржаће се у хотелу „Мажестик“ у Београду саветовање о сремушу и његовим лековитим својствима.
Удружење Доњи Таор се поред заштите Таорских врела бави и обнављањем воденица на њима па ће 12. маја у 14 часова бити отварање обновљене Јовановића воденице на Таорским врелима.

У оквиру сремушијаде биће одржано такмичење у спремању јела од сремуша, изложба ликовних радова ученика повленских основних школа, изложба о трећој Повленској сремушијади и додела награда најбољим куварима и учесницима ликовног конкурса.
У богатом културно уметничком програму учествују оркестар и фолклор „Абрашевић“ Ваљево, КУД „Максим Марковић“ Косјерић, трубачки оркестар из Пожеге Дејана Филиповића, певачка група „Алка“ Маковиште, певачка група „Звуци Кадињаче“ Бајина Башта, фрулаш Раде Обрадовић из Ваљева, гајдаш Милорад Севић из Царине и тенор Марко Томић.