Да се обнови сарадња Ирака и Србије

Почетак » Да се обнови сарадња Ирака и Србије » Вести » Да се обнови сарадња Ирака и Србије

 

Сарадња Србије и Ирака некада је била на високом нивоу, а град Ваљево је преко фабрике „Крушик“ у томе имао велику улогу. Да могућности сарадње и даље постоје, уверио се током јучерашње посете Ваљеву, заменик амбасадора Ирака у Београду др Каис Мајид.
 
Након разговора са риководством града, он је посетио Холдинг компанију „Крушик“, а потом и Индустријску зону, као и будућа постројења Рециклажног дворишта и Трансфер станице.
 
Руководство града, предвођено градоначелником Станком Терзићем, помоћником Селимиром Манојловићем, председником Скупштине града др Михаилом Јокићем, члановима Градског већа Николом Радојичићем и Владимиром Николићем, начелницом Градске управе за друштвене делатности Јелицом Стојановић и замеником председника Регионалне привредне коморе Ваљево Петром Николићем упознало је госта из Ирака са потенцијалима Ваљева.
 
„Нама је битно да поново успоставимо сарадњу приближно на оном нивоу који је био тих осамдесетих година, када је „Крушик“ извозио у Ирак робу у вредности од 80 милиона долара. Ирак је тада био један од најважнијих спољно-трговинских партнера. Извозили смо не само војну опрему и наоружање, већ и комплетан инжењеринг за изградњу тамошњих фабрика. Садашњи помоћник градоначелника Селимир Мaнојловић је тада као директор развоја ишао у Ирак и учествовао у изградњи фабрика.  Стицајем несрећних околности и Ирак и Југославија, а касније Србија су прошли кроз изузетно тежак период. На просторима наших земаља су се одвијали жестоки сукоби и претрпели смо велика разарања. На неки начин били смо колатерална штета стварања новог светског поретка и демонстрације силе најмоћнијих земаља на свету. Тај ружан период је иза нас и једна и друга земља су заинтересоване да се што пре отпочне са развојем. Чињеница да Ирак само у Београду има амбасаду од свих бивших југословенских република, указује на могућност подизања сарадње две земље на ниво који је постојао осамдесетих година. Посебно смо заинтересовани да се „Крушик“ врати на ирачко тржиште, с обзиром на то смо имали добру сарадњу. „Крушик“ је тада квалитетом својих производа, професионалним односом заузимао посебно место у раду са Ираком“, рекао је градоначелник Ваљева.
 
Др Каис Мајид је рекао да га за Србију вежу само лепе успомене, јер је магистрирао и докторирао осамдесетих година на Економском факултету у Београду.

 

„Памтим да је народ у Србији добар, пријатељски расположен, вредан. Земља је лепа и богата. Ми смо некада добро сарађивали на броjним пољима. Сада имамо могућност да кренемо од почетка и да обновимо контакте. Пренећу своје утиске и поруке из Ваљева“, рекао је заменик амбасадора.

Leave a Comment