„Дај педалу раку 2018“ у Ваљеву 29. септембра на Пећини

Почетак » „Дај педалу раку 2018“ у Ваљеву 29. септембра на Пећини » Актуелно » „Дај педалу раку 2018“ у Ваљеву 29. септембра на Пећини

Поводом реализовања пројекта „Дај педалу раку 2018“ у Ваљеву у парку Пећина, у суботу 29. септембра, данас је одржана конференција за новинаре. „Дaj педалу раку “ је пројекат који четврту годину за редом Женски центар „Милица“ реализује под институционалним покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Института за онкологију и радиологију Србије.

Заменик градоначелника др Зоран Живковић истакао је да су ове године организатори имали за циљ да учешће у манифестацији узме што већи број градова и да се град Ваљево радо одазвао за активно учешће у манифестацији подршке, са циљем анимирања што већег број жена како би се утицало на промену свести о важности превентивних прегледа и здравих стилова живота.

„ Претходних година ова манифестација је успешно спроведена у 7 градова у Србији, а посвећена је месецу октобру, месецу борбе против рака дојке. Манифестација има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, посебно жена, о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раном откривању, дијагностиковању и лечењу рака дојки. Такође има за циљ промовисање здравог стила живота и спорта како у циљу превенције тако и рехабилитације, а бициклизам је делотворан након оперативног захвата код пацијенткиња оболелих од рака дојке. Подршка је изузетно важна јер у Србији од рака дојки по подацима из 2016. године, годишње оболи 4600 жена а сваког дана угаси се пет живота од ове опаке болести. Рак дојке је излечив у око 90% случајева ако се открије на време. Свесни смо да само заједно можемо смањити тај број и учунити да рак буде побеђен на почетку и зато вас позивамо да нам се придружите. Учешће у манифестацији узимају и бициклисти који су од самог почетка велика подршка. На крају програма ћемо сви заједно бициклама провозати круг подршке свим женама које се боре са карциномом дојке, јер сами возимо брже али заједно стижемо даље, до свести сваке жене у Србији, до савести сваког здравственог радника и доносиоца одлука у Србији. Будимо јачи од страха“, рекао је др Живковић.

„Наша служба онкологије Опште болнице Ваљево као и Друштво за борбу против рака подружнице Ваљево у оквиру Друштва за борбу против рака Србије узеће учешће у овој акцији тиме што ћемо заједно са колегама из Дома здравља, Црвеног крста, Завода за јавно здравље бити на Пећини у суботу од 11 до 13 часова. Женама у нашем граду и у нашем окружењу треба указати на значај превентивних прегледа и на јављање на време лекару приликом уочавања било каквог проблема и ранијег лечења и излечења ове опаке болести. Наше учешће се огледа у томе што ћемо пацијенткињама пружити информације о превентивним прегледима, начину прегледа, проблемима са којима се суочавају и коме да се обрате. Мислим да ће ово имати велики значај за неке будуће наше активности и оно што нам је у плану уз различите трибине и предавања кроз средње и осмогодишње школе је да утичемо на свест младих, јер од деце и омладине се развија свест о превенцији. Идеја је да на овај начин помогнемо граду Ваљеву и нашем заједничком удружењу у борби против карцинома дојке“, истакла је др Александра Милутиновић, шеф Одељења онкологије са палијативном негом.

У парку Пећина биће организован штандовски део у оквиру кога ће се делити едукативни флајери здравствених институцији.

„ У суботу, у парку Пећина од 11 до 13 часова бићемо ту за све суграђанке и суграђане. Пре свега очекујемо већи број женске популације јер ћемо заиста имати један живописан приказ и модел дојке за самопреглед. Приближићемо превентивне активности које сама жена може да учини за своје здравље а пре свега да буде обучена како да правилно и на који начин уради себи самопреглед дојке на месечном нивоу. Уз поделу значајног броја брошура, промо материјала и флајера који су значајна помоћ у раду када говоримо о промоцији здравља. Поливалентна патронажна служба Дома здравља увек је сарадник у одржавању едукативних предавања током целе године у континуитету, чинимо све што је сврсисходно у превенцији од ове опаке болести. Мислим да је континуитет јако битан и све преветивне активности на подизању степена опште културе и свести сваке жене, колико је важно да се јави код лекара на време“ додала је Славица Филиповић из Поливалентне патронаже Дома здравља.
У акцији ће учествовати спортисти Ваљева, Црвени крст и Медицинска школа са својим ученицима.