Дан малине у Бранковини

Почетак » Дан малине у Бранковини » Вести » Дан малине у Бранковини
Традиционална манифестација „Дан малине“ одржаће се  53.пут у Бранковини у недељу 28.јуна 2015. године. Свечано отварање заказано је за 10.00 часова, потом следи дечји програм, саветовање за малинаре, програм Културно-уметничког друштва „Абрашевић“, ловачки и гљиварски котлић и први пут ове године „Олимпијске сеоске игре Србије“. У 12.30 часова је проглашење победника, а потом следи забавни програм-Душан Ђуричић и пријатељи. 
 
„У организацији ове значајне манифестације која толико дуго година траје учествују Туристичко друштво „Љуба Ненадовић“ Бранковина, Туристичка организација града Ваљева, а  покровитељ је град Ваљево. У оквиру програма имамо традиционално саветовање за малинаре, где се ове године очекује знатно већи број малинара-преко 20. За најмлађе је обезбеђен пригодан програм, наступиће хорић „Срцуленце“, КУД „Абрашевић“ ће се представити сплетом својих игара, по традицији додела награда најбољим малинарима, као и забавни програм за шире масе. Оно што је интересантно за ову годину, имаћемо преко 15 ловачких котлића који ће тог дана спремати своје специјалитете,а учествоваће и Друштво гљивара који ће спремати свој котлић“, рекла је Милица Остојић, директорка школе у Бранковини на данашњој конференцији за новинаре и додала да је ова манифестација врло значајна не само за Ваљево већ и за Бранковину. 
 
Први пут ове године на Дану малине биће организоване „Олимпијске сеоске игре Србије“.“Мали број деце и омладине која живе на селу се активно бави спортом, тако да смо покренули ову акцију. Имамо пет кругова такмичења, оформили смо групе које ће ићи у квалификацију, а учествоваће 23 екипе. Екипе ће чинити чланови из неколико села или месних заједница. Такмичење ће почети у Бранковини на Дан малине и то је прва група која ће започети такмичење, а након тога следе Дивци, Петница, Каменица, Лесковице и Горња Грабовица. Дисциплине у којима ће се надметати су: мали фудбал, баскет, одбојка, надвлачење конопца, крос, стони тенис, скок у даљ, бацане камена с рамена, шах, стрељаштво  и пикадо. Акција је покренута да би се афирмисало село и млади на селу“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Раде Марковић, потпредседник Спортског савеза Ваљево.
 
О Дану малине на данашњој конференцији за новинаре говорио је и Александар Вујић Суботић, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове. Он је овом приликом истакао значај организовања ове манифестације са привредног, културног и туристичког аспекта. „ Чињеница јесте да је тенденција узгајања малине у Бранковини задњих година у опадању и утолико је наша одговорност већа да покушамо да и на овај начин заједно са неким подстицајима које имамо у буџету града, подстакнемо произвођаче малине да поново почну масовније да узгајају ову воћку. Чињеница јесте да се у планинским пределима сада у значајнијој мери производи малина и да је то део наше традиције. Зато ми себи нисмо смели да дозволимо да ова манифестација падне на најниже гране. Град Ваљево финансијски подржава ову манифестацију са 90.000 динара из буџета,али и средствима спонзора. У организационом смислу смо такође помогли манифестацију, имаћемо и већи број излагача , а имаћемо и програм тако да привучемо што већи број посетилаца“, рекао је Александар Вујић Суботић на данашњој конференцији и позвао суграђане да у што већем броју посете Бранковину у недељу 28. јуна. 
 
 
 
 
 

Leave a Comment