Дан шаха у Ваљевској гимназији

Почетак » Дан шаха у Ваљевској гимназији » Актуелно » Дан шаха у Ваљевској гимназији

Подружница математичара Ваљево и Ваљевска гимназија у недељу, 6. новембра 2016. године, са почетком у 9 часова, организују Дан шаха у Ваљевској гимназији. Ово је само једна у низу активности које су предвиђене пројектом „Од игре до науке кроз свет математике“, који Подружница математичара Ваљево реализује у оквиру имплементације Локалног плана акције за децу града Ваљева.

Надметање у недељу предвиђа шаховске турнире за ученике основних и средњих школа, као и такмичење у решавању шаховских проблема. Турнири ће се играти по швајцарском систему у седам кола, са темпом игре од 15 минута по играчу. Најуспешнији појединци и екипе биће награђени.

У оквиру пројекта „Од игре до науке кроз свет математике“ реализована је обука за ученике за спровођење вршњачке едукације, а организована су и научно-популарна предавања о темама представљања мисаоних игара у дисциплинама у којима ће бити организована такмичења: шах, реверси (othello), Рубикова коцка, судоку и логичке загонетке.

Након турнира у шаху, биће организована градска такмичења у реверсију, склапању Рубикове коцке, у решавању судоку проблема, логичких задатака, али и градски математички квиз. Циљ пројекта је популаризација математике, мисаоних игара, развој логичког размишљања, подстицање самосталног истраживачког рада, унапређење математичке писмености, али и стицање нових знања о актуелним научно популарним темама из ове области. У пројекат ће бити укључено 250 ученика основних и средњих школа.