Дан сећања на херојску погибију пилота Миленка Павловића

Почетак » Дан сећања на херојску погибију пилота Миленка Павловића » Вести » Дан сећања на херојску погибију пилота Миленка Павловића

 

Дан сећања обележен је јуче полагањем венаца и пригодним програмом поред споменикa пилоту Миленку Павловићу и у селу Бујачић, на месту пада авиона и погибије Миленка Павловића 4. маја 1999. године. Обележени су и Дан победе над фашизмом и Дан Европе на месту које симболише страдање и жртвовање српског народа приликом стварања модерне Европе и света. Са овог места је послата порука да жртве нашег народа, а нарочито херојска погибија Миленка Павловића не смеју бити заборављене и морају нас подсећати колико је тежак пут до слободе.
 
Обележавању 14. годишњице од погибије храброг пилота присуствовали су представници Команде ваздухопловства, 204. ваздухопловне бригаде, МУП-а, Колубарског округа, града Ваљева и општине Осечине, Ваљевске епархије, ХК „Крушик“, удружења бораца Ваљева, грађана и ученика ваљевских основних и средњих школа.
 
Представници града Ваљева су најпре примили породицу пуковника Миленка Павловића и том приликом, супрузи Славици додели плакету Ваљева.
 
На споменику пилоту у Улици Владике Николаја програм је отпочео прелетом авиона МИГ Војске Србије, интонирањем српске химне „Боже правде“ и полагањем цвећа и венаца.
У пригодном програму стихове песме „Крила“ Јована Дучића и „Отаџбина“ Ђуре Јакшића одрецитовали су Вукан Арсенијевић, ученик 7. разреда О.Ш. „Андра Савчић“ и Никола Вујачић, ученик 2. разреда Ваљевске гимназије. Немања Јанковић, ученик 5. разреда Музичке школе „Живорад Грбић“ на гитари је одсвирао „Павану“ Франциска Тареге, а Никола Лукић, ученик 3. разреда Музичке школе на хармоници је одсвирао Чајкинов валцер.
 
Почаст је одата и у селу Бујачић на месту пада авиона  пуковника пилота Миленку Павловићу, уз присуство бројних мештана овог села који негују успомену на лик и дело храброг пилота, чувањем и одржавањем спомен обележја подигнутом у њиховом селу.
 

 

Leave a Comment