Дан сећања на НАТО бомбардовање

Почетак » Дан сећања на НАТО бомбардовање » Актуелно » Дан сећања на НАТО бомбардовање

Полагањем венаца и цвећа на споменик пилоту пуковнику Миленку Павловићу и споменик палим борцима од 1990. и жртвама агресије 1999. године код насеља „Милорад Павловић“, у Ваљеву је обележен Дан сећања на НАТО бомбардовање.

Пошту су одале делегације Војске Србије – Касарне „Војвода Живојин Мишић“, Команде гарнизона Ваљево, 24. Дивизиона свлр/2.бр КОВ, Колубарског округа, Града Ваљева, Полицијске управе Ваљево, ХК „Крушик“, Субнор-а и Удружења бораца рата од 1990.године.

Председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић, овом приликом је истакао да, иако је прошло 18 година од тих догађаја не смемо их заборавити.

„Полагањем венаца на ова два споменика обележавамо 24. март почетак НАТО агресије на нашу земљу и на град Ваљево. Агресија на град Ваљево је почела нешто касније 14. априла 1999.године, а прве бомбе су бачене на фабрику „Крушик“. У НАТО агресији је учествовало 19 земаља, чланица НАТО пакта. СРЈ и Република Србија претрпеле су огромну штету и погинуло је око три хиљаде људи у том 78-дневном бомбардовању које је почело 24. марта, а завршило се 10. јуна.

Град Ваљево је посебно имао огромну материјалну штету, на фабрику Крушик је пало преко 150 бомби, а на град 215 бомби- 215 разорних пројектила углавном на локацију фабрике Крушик, на зграду ваљевског МУП-а која се налазила у центру града и која је у том бомбардовању срушена, на стовариште Југопетрол у Причевићу и на војни центар на Дивчибарама. У бомбардовању је погинуло троје, а рањено 48 људи. Огромну материјалну штету је имала фабрика Крушик и цео град. Овим 24. мартом обележавамо почетак тог бомбардовања, а данас је 18 година од почетка бомбардовања. Да се не заборави, и онда смо рекли и мислим да то стално треба да понављамо не смемо им то ни опростити ни заборавити, да на крају 20. века Србија и град Ваљево буду на најсуровији начин бомбардовани и изложени суровој агресији коју је НАТО пакт назвао Милосрдни анђео“, рекао је у данашњем обраћању новинарима председник Скупштине града Милорад Илић.

Председник Скупштине Милорад Илић овом приликом је оценио да се Ваљево опоравило након НАТО бомбардовања. “У великом делу фабрика Крушик  се опоравила и успешно ради и послује, зграда МУП-а је изграђена нова, објекти на Дивчибарама су обновљени, а објекти у Причевићу су напуштени и то стовариште више није у функцији и није се обнављало. Може се рећи да је град углавном санирао штету и да је обновљен од НАТО бомбардовања, али су остале последице. Има још пет неексплодираних пројектила, једна од тих бомби се налази у непосредној близини „Крушика“, на дубини од 11 метара и тешка је око 500 килограма. Стручњаци тврде да је заливена бетоном и да не може бити активирана, док се остале налазе у самом „Крушику“, рекао је председник Илић приликом полагања венаца и цвећа поводом обележавања Дана сећања на НАТО бомбардовање у Ваљеву.