Дан сећања на пилота пуковника Миленка Павловића

Почетак » Дан сећања на пилота пуковника Миленка Павловића » Вести » Дан сећања на пилота пуковника Миленка Павловића

Ове године 4. маја навршава се деценија од херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића у НАТО бомбардовању 1999. године. Град Ваљево и општина Осечина обележиће овај значајан датум низом пригодних церемонија. У 12.04 часова је полагање венаца и цвећа на споменик пилоту Павловићу у Ваљеву, у 12.45 чланови породице, најближи пријатељи и сарадници венце и цвеће положиће на спомен обележју у Бујачићу, а у 13.30 биће уприличен Уметнички програм меморијалног карактера, под називом „Плава линија живота“ у ваљевском Дому културе. У програму, који је режирао Петар Станојловић, режисер РТС-а, учествоваће глумци Нела Михајловић, Катарина Вићентијевић, Ангелина Лукић, Ненад Јездић, Зоран Ћосић, Игор Илић. За музичка интермеца задужени су Милан Ђурђевић из „Неверних беба“са својим пратећим вокалима и Јован Маљоковић. О јунаштву на свој особен начин говориће књижевник Радован Бели Марковић.  Обележавање 4. маја биће завршено програмом који почиње у 15.30 часова у Горњем Црниљеву, родном месту пилота Павловића.

Најављујући овај важан догађај на данашњој конференцији за новинаре, Станко Терзић, заменик градоначелника и потпредседник Организационог одбора  рекао је да ће први школски час у понедељак 4. маја у свим ваљевским и осечанским основним и средњим школама бити посвећен пилоту Павловићу. „ Сматрамо да је наша заједничка дужност и обавеза да са дужним пијететом сачувамо успомену на трагичну смрт пуковника Павловића. Да он остане у трајном сећању српског народа. Желимо пре свега да наше суграђане и ширу јавност, а на првом месту младе генерације,  још једном подсетимо на херојски чин, на то колико је требало имати личне храбрости и љубави према домовини и свом народу да сами полетите у свом авиону и супротставите се формацији од 16 НАТО авиона. Пуковник Миленко Павловић је полетео тада у смрт, али у исто време и у историју“, рекао је Терзић.
Изражавајући задовољство што се десетогодишњица од херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића обележава на овакав начин, председник општине Осечина и члан Организационог одбора Ненад Стевановић је овом приликом још једном позвао све грађане да тог дана присутвују свим предвиђеним програмима у Ваљеву и у Горњем Црњиљеву где је одмах након херојске погибије пилота Павловића у част његовог подвига подигнут репрезентативан Меморијални комплекс.
Петар Станојловић, режисер РТС-а, истакао је да је програм „Плава линија живота“, прилагођен свим узрастима и да недвосмислено, по свом садржају, али и по учесницима доказује да Ваљево има довољно уметничких, креативних и извођачких ресурса. „Програм ће бити врло садржајан, узвишен и отмен, у складу са свим идејама које величају праве вредности. Павловић је симбол, више од човека и он симболише све оне страдалнике који су дали животе за своје ближње, за свој народ и за неки виши, дубљи смисао. Уколико би заборавили на Миленка Павловића, то би била његова друга смрт, што никако не сме да се дозволи“, рекао је Станојловић.
Уз богат и садржајан програм који ће бити уприличен у Ваљеву и Осечини 4. маја, најављено је, на данашњој конференцији за новинаре и учешће пилота 204. Авијацијске базе из Београда, који ће авионима прелетети Ваљево и Осечину у 12.04 минута, подсећајући још једном на хероја новије српске историје.   

Leave a Comment