Дан сећања

Почетак » Дан сећања » Вести » Дан сећања
Звук сирена за престанак ваздушне опасности означио је почетак централног програма обележавања Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања. На споменик пилоту пуковнику Миленку Павловићу и споменик жртвама из ваљевског краја палим за отаџбину од 1990. до 1999. године, венце и цвеће положили су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, породица пилота Миленка Павловића, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Колубарског управног округа, Града Ваљева, суседних општина, фабрике „Крушик“, борачких удружења.
 
Након церемоније полагања венаца и цвећа, министар одбране Драган Шутановац истакао је у обраћању новинарима да је  лоша политика довела до бомбардовања Србије,  до великих разарања и до великог броја жртава. „ Данас смо одали почаст пилоту Миленку Павловићу као симболу отпора и симболу свих хероја који су дали живот за слободу Србије. Данас, на једанаестогодишњицу од почетка бомбардовања желимо да видимо Србију као савремено и модерно друштво, као земљу у интеграцијама, чланицу Европске уније и као земљу која жели да обезбеди стабилност у региону“, оценио је министар.
 
Он је са својим сарадницима овом приликом у Ваљеву обишао касарну Четвртог центра за обуку, а након тога одржао састанак са руководством Града у Градској кући.
 
Оцењујући да Ваљево има добру сарадњу са Министарством одбране, али и Четвртим центром за обуку, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић истакао је на конференцији за новинаре одржаној након састанка са министром одбране, да је у данашњем сусрету покренуто низ питања важних како за Министарство одбране, тако и за Ваљево.
 
„Данас смо разговарали о замени Дома војске за стамбене јединице које поседује Град Ваљево и идеја нам је да направимо уговор који би дефинисао да Ваљево у наредном периоду обезбеди преостале станове до процењене вредности Дома војске. На тај начин би Град добио на коришћење Дом војске до момента преноса власништва. Сматрамо да је то добар начин да спречимо даље пропадање овог објекта, а истовремено ћемо мотивисати и локалну самоуправу да обезбеди додатни број станова који су у складу са процењеном вредношћу Дома војске“, рекао је министар Шутановац овом приликом.
 
„Такође, намеравамо да у сарадњи са Градом Ваљевом реализујемо и један пилот пројекат који се односи на парцелисање војне имовине на Петом пуку, чиме би се створили услови да припадници Војске Србије, али и других државних органа,  изградњом индивидуалних станова реше своје стамбено питање. То ће истовремено бити и подстицај развоју привреде, јер ће бити упослене грађевинске и друге фирме које послују на територији Ваљева“.
 
Министар је нагласио и то да је Касарна Кадињача  предвиђена за стамбену изградњу и да ће инвеститори бити обезбеђени у сарадњи са локалном самоуправом. Један број  тих станова биће  на располагању Министарству одбране, а остатак ће бити  пласиран на тржиште.
 
Министар Шутановац је приликом данашње посете Ваљеву оценио и то да је Србија  лидер у целом региону по производњи и извозу наоружања и војне опреме. „ Проналазимо нова тржишта и желимо да у наредном месецима потпишемо и нове уговоре вредне више стотина милиона евра, у циљу да се војна индустрија модернизује и шири у складу са тенденцијама да будемо у могућности да производима и софистициране компоненте неопходне Војсци Србије, али и другим тржиштима“, рекао је Шутановац. 

Leave a Comment