Дан војних ветерана обележен је данас у Ваљеву

Почетак » Дан војних ветерана обележен је данас у Ваљеву » Актуелно » Дан војних ветерана обележен је данас у Ваљеву

Дан војних ветерана обележен је данас у Ваљеву у Касарни „Војвода Живојин Мишић“ у знак сећања на погинуле припаднике војске.

Полагању су присуствовали представници Команде 2. Центра за обуку, представници Колубарског округа, у име града Ваљева цвеће је положио члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић, као и представници борачких удружења.

Полагањем венаца одата је почаст свим погинулим борцима Србије и Југославије, који су погинули у ратовима од 1991. до 1999. године, као и борцима који су погинули у ослободилачким ратовима Србије од 1912. године на овамо.

„Министарство одбране и Војска Србије предузимају мере како се не би заборавили наши саборци који су страдали или остали инвалиди у претходним ратовима. Циљ је да се кроз обележавање овог датума не забораве погинули и ветерани и да им се посвети потребна пажња и помоћ њима и њиховим породицама у остваривању законом гарантованих права која имају“, рекао је пуковник Зоран Смиљанић, командант 2. Центра за обуку и Касарне „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

На данашњи дан 1912. године је потписано примирје у Првом балканском рату између савезника  Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске и Отоманске царевине као поражене са друге стране. Тада је око 400.000 бораца војске Краљевине Србије добило статус „стари борци“, односно савремени термин „ветерани“. Бригу о ветеранима је преузело Министарство војно у оквиру Владе Краљевине Србије, за коју су били од виталног значаја као борци у ратовима који су уследили и у којима су учествовали.

Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбедио се континуитет из времена 1912, када је Краљевина Србија као модерна држава ангажовала око 12% свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве у стварање Балканског савеза, са својим суседима.

Ове податке је изнео пуковник Смиљанић у свом говору и захвалио се породицама погинулих припадника војске, ратним војним инвалидима и ветеранима  што су се одазвали позиву, чиме су увеличали данашње обележавање Дана војних ветерана у Ваљеву.