Данас је обележен Дан окупљања устаника на Бранковачком вису 1804.године

Почетак » Данас је обележен Дан окупљања устаника на Бранковачком вису 1804.године » Актуелно » Данас је обележен Дан окупљања устаника на Бранковачком вису 1804.године

На данашњи дан пре 214 година из Бранковачке цркве прота Матеја Ненадовић, син кнеза Алексе Ненадовић је са својим стрицем Јаковом Ненадовић изнео црквени барјак на Бранковачки вис када се окупило око 700 устаника . Са Бранковачког виса кренуло је и ослобађање Србије од турског ропства. Тим поводом данас је обележен Дан окупљања устаника на Бранковачком вису 1804.године у порти Бранковачке цркве.

„Ово је пета година како Црквена општина и парохијани Црквене општине Бранковина обнављају сећање на тај дан. На Бранковачком вису постоји споменик који је подигнут 1954. године на 150 година од Првог српског устанка. Мештани Бранковине и Црквена општина Бранковина су 2013. године уредили то место сећања на наше славне претке на које се поносимо. Ове године у убележавање Дана окупљања устаника на Бранковачком вису укључио се и Савет за старање о Бранковини као и Град Ваљево који су одлучили да се све подигне на један виши ниво,“ рекао је прота Душан Патијаревић.

Ученици ОШ ‘‘Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине отпевали су химну ’’Боже правде’’, а потом су представници Града Ваљева председник Скупштине града Милорад Илић и члан Градског већа Жарко Ковач положили венац испред споменика проти Матеји Ненадовићу. Председник Скупштине града Милорад Илић је подсетио све присутне на велики значај породице Ненадовић.

„Породица Ненадовић није довољно обележена у српској историји и ево овде обећавам да се град Ваљево мора активније укључити у обележавање Дана окупљања устаника на Бранковачком вису. Ненадовићи су кључно утицали на обнову савремене српске државе која је била 400 година под Турцима. Дело Алексе Ненадовића наставио је његов син прота Матеја Ненадовић, који је био први председник српске владе. Морамо поштовати своје Ненадовиће и своју светлу историју,“ рекао је Илић.

О значајау Бранковине у Првом српском устанку  говорио је историчар уметности др Владимир Кривошејев.