Данас је слава града Ваљева

Почетак » Данас је слава града Ваљева » Вести » Данас је слава града Ваљева
Српска православна црква слави други дан Духова, који се слави три дана, као и Божић и Васкрс. Овај дан град Ваљево обележава као своју славу.
 
Света литургија почиње у 8.30 у Храму Васкрсења Господњег, одакле ће oкo 10 сати кренути духовска литија. Литија ће се кретати Синђелићевом, Карађорђевом и улицом Војводе Мишића до Храма Покрова Пресвете Богородице. Ту ће, уз присуство грађана Ваљева, бити пререзан славски колач и остављен запис на храсту. Обратиће се епископ ваљевски Милутин и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Први дан Духова је посвећен јеванђелском догађају, силаску Светог Духа на ученике Христове, док је други дан, Духовски понедељак, посвећен Светој Тројици. Празник Педесетница или Духови је сећање на догађај силаска Светог духа на апостоле којим је, према јеванђељу, завршено формирање Христове цркве и почела проповед новозаветне вере. Овај празник, који се обележава педесетог дана по Васкресењу Исуса Христа, славе заједно, као и Васкрс, све православне цркве јединствене у догми која је установљена првих година хришћанске проповеди и озваничена на Првом васељенском сабору.
 
 
 

Leave a Comment