Данас обележена 25. годишњица погибије војника Стојадина Мирковића

Почетак » Данас обележена 25. годишњица погибије војника Стојадина Мирковића » Актуелно » Данас обележена 25. годишњица погибије војника Стојадина Мирковића

У селу Горње Лесковице данас је обележена 25. годишњица погибије војника Стојадина Мирковића, уз присуство породице, представника града, Удружења ратних добровољаца и њихових потомака од 1912-1918. године, као и поштовалаца лика и дела младог хероја који је погинуо 1991. године у Бјеловару, у Хрватској.

Након помена на гробљу, на спомен бисту у дворишту Основне школе „Милош Марковић“ у име града Ваљева, цвеће је положио председник Скупштине града Милорад Илић.

Деветнаестогодишњи Стојадин Мирковић је, уз мајора Милана Тепића, херојски изгубио живот на бјеловарском ратишту 1991. године.Стојадин Цоле Мирковић је погинуо у оклопном транспортеру, који је одбио да напусти, након што му је мајор Милан Тепић издао команду да то учини. Војник Мирковић је из транспортера пуцао на нападаче на касарну ЈНА у Бјеловару, чије је главно складиште мајор Тепић дигао у ваздух са 170 тона експлозивних средстава.

Војника Стојадина Мирковића, који је погинуо заједно са мајором Тепићем, 31. децембра 1999. године председник СРЈ одликовао је постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

У родном селу Доње Лесковице 2013.године откривена му је спомен – биста.