Данас обележена слава града Ваљева Духовски понедељак

Почетак » Данас обележена слава града Ваљева Духовски понедељак » Актуелно » Данас обележена слава града Ваљева Духовски понедељак

Обележавање градске славе Духовског понедељка – Других тројица отпочело је светом архијерејском литургијом у Храму  Васкрсења Христовог , где је служена Света Литургија, којом је началствовао архијерејски заменик епископа ваљевског г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић са свештенством и појање црквених хорова  „Хаџи Рувим“, под диригентском палицом  Милице Степановић – Бабамилкић и Вање Урошевић. Након литургије уследила је духовска литија која се кретала Синђелићевом, Карађорђевом и Улицом војводе Мишића до цркве Покрова пресвете Богородице предвођена ваљевским свештенством и замеником градоначелника др Зораном Живковићем. У духовској литији били су представници града, припадници војске, полиције, представници јавних установа, чланови културно уметничких друштава, уметници, спортисти и бројни грађани, од најмлађих из ваљевсих обданишта, до најстаријих Ваљеваца.

Крај споменика Проти Матеји Ненадовићу служен је помен устаничком вођи.

У порти цркве резан је славски колач, освештано жито и урезан литијски запис у стабло стогодишње липе.

„Нека је срећан и богом благословен данашњи празник силазка Светог Духа на апостоле и ученике Христове. Обависмо свету литургију и узнесмо васкрслом Господу молитве за здравље и спасење народа, мештана и свих оних који живе и раде у овом граду. У име његовог преосвештенства Епископа ваљевског господина Милутина све вас поздрављам и желим вам Богом благословен данашњи празник и крсну славу нашег града“, рекао је на крају обреда резања колача протонамесник Филип Јаковљевић.

Ваљевцима је честитао славу заменик градоначелника др Зоран Живковић. „Свим грађанима Ваљева честитам градску славу са жељом да у годинама пред нама наш град буде лепши и бољи, да ову а и све наредне славе прослављамо у здрављу, срећи и благостању. Поштујући традицију, чувајући вредности на којима она почива, наши напори усмерени су ка унапређењу квалитета живота грађана у садашњости, као и на реализацију визије и просперитетне будућности Ваљева као  центра Северозападне Србије. Са најискренијом жељом ка просперитету, ка просперитетнијој будућности још једном вам драги суграђани честитам градску славу“, рекао је заменик градоначелника др Зоран Живковић.

У порти цркве Покрова пресвете Богородице изведен је пригодан културно-уметнички програм, игре из Шумадије, за који се побринуо Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ Ваљево.